Nieuws
0

Infraroodoven werkt twee keer zo zuinig

Henk Klomp

Ovenbouwer Unifour in Ulft ontwikkelt een innovatieve oven voor de aluminiumindustrie, die meer dan twee keer zo weinig gas verbruikt als de huidige ovens.

De oven geeft zijn warmte niet af via lucht zoals in een heteluchtoven, maar via straling, net zoals in een magnetron. Unifour gebruikt in zijn oven nieuwe hoge temperatuur infraroodstralers van het Italiaanse bedrijf Infragas uit Torinese. ‘Straling dringt dieper in aluminium staven in dan lucht. Dit vertaalt zich in een hogere efficiëntie’, aldus directeur Paul Overmans van Unifour.

 

De infraroodstralers oxideren het aardgas met een katalysator op een relatief lage temperatuur, zodat er geen vlam ontstaat, en de vrijkomende energie wordt afgegeven in de vorm van straling. De temperatuur is af te stellen via de gasdruk op het katalysatoroppervlakte. Een hogere druk leidt tot een kortere golflengte van de infraroodstraling en hogere temperaturen. Bij de oxidatie van het gas komen alleen waterdamp en koolstofdioxide vrij en geen koolstofmonoxide, stikstofoxiden en onverbrande koolwaterstoffen.

 

Unifour werkt aan een demonstratieoven die 85 procent rendement moet halen, tegen 30 tot 40 procent bij de huidige aluminiumverhitters. Deze ovens staan in de lopende band in de aluminiumindustrie voor de zogeheten extrusiepersen, die gesmolten aluminium in de gewenste vorm persen. Ze verhitten standaard aluminium staven tot vijfhonderd graden Celsius. ‘Bij testen bleek dat infraroodstralers die temperatuur wel kunnen halen, maar langzamer dan de huidige ovens. In onze ovens moeten er dan ook meerdere staven parallel verhit worden om de extrusiepersen van voldoende aluminium te voorzien.’

 

Per ton verhit aluminium wordt er nu veertig kuub aardgas verbruikt. Met infraroodstralers moet achttien kuub per ton mogelijk zijn. Met 15.000 ton geperst aluminium op jaarbasis, zou hiermee een besparing van bijna 300.000 kuub aardgas en achtduizend ton uitgestoten koolstofdioxide gepaard gaan.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×