Nieuws
0

Ingenieursbureaus kijken weer vooruit

Peter Baeten

De gemiddelde startsalarissen bij de Nederlandse ingenieursbureaus zijn in 2013 weer niet omhoog gegaan. Dat blijkt uit de Top 50-enquête, die Technisch Weekblad jaarlijks uitvoert in deze branche. Vanaf dit jaar zijn de verwachtingen in de sector veel beter, niet alleen voor de salarissen maar ook in het algemeen.

Een kleine veertig bureaus uit de Top 50 gaven de hoogte van hun startsalarissen voor ingenieurs door. Het gemiddelde startsalaris bij de Nederlandse ingenieurs­bureaus ligt voor academische ingenieurs op ongeveer € 2.500 bruto per maand, grofweg hetzelfde als wat de bureaus vorig jaar aangaven. Startende hbo-ingenieurs krijgen gemiddeld € 2.250 per maand. Ook daar geen significante verandering met 2012. Hbo’ers krijgen, aan het begin van hun carrière, gemiddeld dus ongeveer 10 % minder loon dan hun academisch geschoolde collega’s. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 zijn deze bedragen nominaal niet of nauwelijks meer van hun plek gekomen (en dan houden we geen rekening met de inflatie in die periode) .

Ook blijkt uit de Top 50 dat de gemiddelde omzet van de bureaus in 2013 nog licht is gedaald. Nummer 1 op de lijst is nog altijd Fugro met € 2,5 miljard aan bedrijfsopbrengsten, maar het bureau komt met name vanwege de verkoop van het grootste deel van de Geo­science-divisie aan CGG 15 % lager uit dan vorig jaar. Daardoor komt Arcadis, dat slechts 1 % moest inleveren, nagenoeg gelijk, met ook € 2,5 miljard aan bedrijfsopbrengsten.

In de Top 50 maakt 90 % van de bedrijven winst. Uit de reacties op de cijfers blijkt bovendien dat 2013 voorlopig wel eens het laatste malaise-jaar kan zijn geweest. Volgens directeur Paul Oortwijn van branche-organisatie NLingenieurs kun je stellen dat in 2013 ‘de landing’ heeft plaatsgevonden.

Dat blijkt ook uit de eigen cijfers van NLingenieurs over het eerste kwartaal van 2014. ‘De omzet daalt niet langer meer en de stemming is duidelijk positief. Bovendien zien we voor het eerst in lange tijd weer dat een ruime meerderheid van onze leden extra personeel wil gaan aannemen.’

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×