Nieuws
0

Ingenieursbureaus kort

Benno Boeters

  • Havenfaciliteiten Owendo
  • Verankeringen Angola
  • Ecologie Markermeer

Royal HaskoningDHV werkte, samen met Olam International Ltd, GSEZ Ports partners en de Africa Finance Corporation aan nieuwe havenfaciliteiten in Owendo, aan de zuidzijde van Libreville, Gabon (West-Afrika). De aanleg van kades en opslagvoorzieningen voor containers, graan en palmolie, is in zestien maanden afgerond. RHDHV assisteerde GSEZ in het ontwerp voor de haven bij de monding van de rivier de Komo en stelde de specificaties voor geotechnisch onderzoek op. Hoofdaannemer voor de aanleg is Afcons Infrastructure, gevestigd in Mumbai (India).

De Balder van Heerema Marine Contractors heeft in oktober achttien zogenoemde riser suction piles in de zeebodem bij Angola laten zinken, verankeringen voor de onderwater-infrastructuur voor het Kaombo-oliewinningsproject. Iv-Consult ontwierp de stalen holle cilinders, die verticaal de bodem in gaan. Kaombo omvat zes olievelden op 170 km uit de kust van het Afrikaanse land. Heerema en Technip verwierven in 2014 het contract om voor Total E&P onderzeese leidingen aan te leggen.

Antea Group voert sloop- en bodemsaneringswerk uit van bedrijfspand De Witte Olifant aan de Oostzijde in Zaandam. Op die plek moet een appartementencomplex verrijzen dat dezelfde naam krijgt. Vroeger stonden hier een stijfselmolen en een stijfselfabriek, later een koek- en beschuitfabriek (Hille); in 1976 vestigde zich er een verfgroothandel. Door bij het sloopwerk een dieselelektrische kraan in te zetten zegt Antea de CO2-uitstoot met 20 % te verminderen.

Bij de nieuwbouw van het hoofdkantoor van Össur Europe in Eindhoven adviseerde en coördineerde Peutz in alle criteria voor het BREEAM-certificaat, zodat het onlangs opgeleverde gebouw nu als ‘excellent’ is aangemerkt. Een heel scala aan maatregelen maken dit gebouw voor de producent en distributeur van orthopedische hulpmiddelen zeer milieuvriendelijk. Van zonnepanelen op het dak, ledverlichting, een energiezuinige lift, duurzame materialen en waterbesparend sanitair, tot compostering van etensresten uit het bedrijfsrestaurant en kastjes voor gierzwaluwen en vleermuizen aan de gevel.

Sweco deed voor Rijkswaterstaat een verkenning ecologische maatregelen Markermeer, in feite een aanbeveling voor de besteding van € 9 miljoen die nog beschikbaar is om in dit zuidelijk deel van wat vroeger het IJsselmeer was weer natuurlijke variatie terug te brengen. De stuurgroep Markermeer-IJmeer nam in maart al beslissingen om voor € 6 miljoen ingrepen te doen die de diversiteit verhogen, de visstand verbeteren, het foerageergebied voor vogels vergroten en het gebied aantrekkelijker maken voor recreatie. De € 9 miljoen gaat naar het gebied Trintelzand B en de Noord-Hollandse kust van het meer, waar de oeverzone meer paai- en opgroeiplaatsen voor vissen moet bieden.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekDuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×