Nieuws

Innovatieve waterbron-warmtepomp bespaart tot 75% op verwarmingskosten

Een revolutionaire waterbron-warmtepomp (WSHP), ontwikkeld door het Schotse bedrijf SeaWarm, belooft een doorbraak in energie-efficiëntie en duurzaamheid. Deze technologie, die momenteel wordt getest aan de Universiteit van Edinburgh, kan maar liefst 400% meer warmte genereren dan de energie die het verbruikt. Dit maakt het een veelbelovende oplossing voor de verwarming van huizen en bedrijven, terwijl het tegelijkertijd helpt om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

De kern van de SeaWarm-technologie is de mogelijkheid om warmte te onttrekken uit verschillende waterbronnen, zoals zeeën, rivieren, vijvers en zelfs mijnwater. Dit wordt mogelijk gemaakt door de innovatieve HotTwist-technologie, een warmtewisselaar die thermische energie uit water haalt en deze overdraagt aan de warmtepomp.

Zoals SeaWarm het uitlegt: “Water kan tot wel 3400 keer meer thermische energie opslaan dan lucht, wat zorgt voor een unieke efficiëntievoorsprong ten opzichte van traditionele lucht- of grondwarmtepompen.”

Glycol: de sleutel tot efficiëntie in koude omstandigheden

Een essentieel onderdeel van het SeaWarm-systeem is glycol, een vloeistof die als antivriesmiddel fungeert. Glycol circuleert door de spiraalvormige buizen in de warmtewisselaar, waar het warmte absorbeert uit de waterbron. Deze verwarmde glycol wordt vervolgens gecomprimeerd in de warmtepomp, waardoor de temperatuur verder stijgt en kan worden gebruikt voor het verwarmen van gebouwen via radiatoren of vloerverwarmingssystemen.

Professor Chris McDermott van de Universiteit van Edinburgh, de leidende ontwerper, legt uit: “Het gaat erom een hele reeks constellaties uit te proberen, maar de kern blijft dezelfde technologie.”

De effectiviteit van de WSHP wordt momenteel getest in verschillende praktijksituaties in Schotland, waaronder een betaalbaar woningbouwproject nabij de Firth of Forth, een goudmijnmuseum in het zuidwesten van Schotland, en een commerciële kas in Fife. Deze tests hebben al indrukwekkende resultaten laten zien.

Tot wel 75% besparing op verwarmingskosten

Een van de opvallende voordelen is de potentiële besparing op verwarmingskosten. Volgens SeaWarm kan hun systeem tot 75% besparen op de verwarmingsrekeningen, zoals gedemonstreerd bij een museum waar de energiekosten drastisch zijn verminderd.

Gus Fraser-Harris, een hydrogeoloog die meewerkt aan het ontwerp, merkt op dat het systeem duurder zal zijn om aan te schaffen en te installeren dan een luchtwarmtepomp, maar goedkoper dan een grondwarmtepomp in de uiteindelijke versie.

Hoewel de SeaWarm-warmtepomp niet overal toepasbaar is, biedt het een veelbelovende oplossing in de overgang naar duurzamere energiebronnen. Verdere tests zijn gepland om de haalbaarheid en effectiviteit van het systeem in verschillende real-world scenario’s te evalueren.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×