Om de energietransitie vorm te geven wil Nederland twee kerncentrales openen en overweegt Limburg Small Modular Reactors. De plannen lijken gebaseerd op onrealistische verwachtingen over kosten en tijdsplanning.
De regering wil rond 2035 bij Borssele in Zeeland twee nieuwe kerncentrales van ieder 1000 MW tot 1650 MW opstarten. Die moeten er volgens milieuminister Jetten voor zorgen dat de Nederlandse elektriciteitsproductie in 2040 CO2-vrij en betrouwbaar is. Beide centrales zouden samen dan reeds in 2035 9 tot 13% van de elektriciteit moeten leveren. Tegelijkertijd lijkt de provincie Limburg haar zinnen te zetten op SMR’s, kleine modulaire reactoren.
Is die kernenergie überhaupt nodig? Wim Turkenburg, emeritus hoogleraar Science, Technology and Society, denkt van wel. “Economisch gezien is het aantrekkelijker gebruik te maken van aardgas in combinatie met CCS en van duurzame bio-energie, maar die opties zijn in Nederland afgewezen en dan kun je niet meer om kernenergie heen.” Wanneer Nederland in 2050 de mogelijkheden van zon en wind optimaal benut, zo redeneert Turkenburg, kan dat genoeg zijn om te voorzien in de vraag naar elektriciteit, maar niet in de totale vraag naar energie.
Verder lezen?
Log in of abonneer je op TW om verder te lezen.
Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.