Henk Tolsma
- Ingenieurs in krimi
- Energiewende regionaal
- Fijnstoffilter
Onlangs verscheen de duizendste aflevering van de krimi-serie Tatort op de Duitse tv. In de afgelopen 46 jaar traden daarin regelmatig ingenieurs op: als verdachte, dader, of slachtoffer. In bijvoorbeeld aflevering 321 – ‘Bloedig asfalt’ – treedt een ingenieur op die een baanbrekende ontdekking doet ter verbetering van asfalt. Maar in het bloed van een moordslachtoffer worden stoffen gevonden die hij bij experimenten gebruikt. Ook aan de kant van de politie zijn er ingenieurs, bij bijvoorbeeld de technische recherche en een vrouwelijke commissaris met een informaticastudie.
Duitsland is het land van de Energiewende, maar de regionale verschillen zijn groot. Deelstaat Mecklenburg-Vorpommern dekt een derde van het primaire energiegebruik – stroom- en warmteopwekking en verkeer – op duurzame wijze, vooral met houtverbranding voor verwarming. Thüringen is tweede met 23,1 %. Maar Saarland komt niet verder dan 3,3 %, en Nordrhein-Westfalen tot 4,3 %. Bayern, de grootste en volkrijkste deelstaat, haalt 15,8 %.
Het aanbod van in 3d-printers verwerkbare metaallegeringen en kunststoffen groeit. BASF heeft voor nieuwe kunststofpoeders een ontwikkelcentrum geopend in Heidelberg. Dat heeft al een nieuw polyamide-6-poeder opgeleverd, dat ten opzichte van het veelgebruikte polyamide-12 verbeterde hittebestendigheid, mechanische vastheid en chemische bestendigheid heeft. Producenten zoals Heraeus, Stark, Voestalpine en Nanoval leveren poeders van titanium-, aluminium-, nikkel-, magnesium- en koperlegeringen, van kobalt-chroom staalsoorten, en van platina en rhodium.
Op een flatgebouw in Berlijn is een gecombineerde zon- en windstroominstallatie geplaatst. ‘Windrail’, van de Zwitserse producent Anerdgy, ziet eruit als een container, met aan de lange voorzijde tien ventilatoren van elk 1 kW en aan de achterkant zonnepanelen met een vermogen van 12 kW. De doos is op het dak geplaatst, maar de voorkant hangt scheef over de dakrand, zodat de ventilatoren ook elektriciteit kunnen opwekken uit langs de gevel opstijgende lucht. De jaarlijkse verwachte stroomproductie bedraagt zo’n 18.000 kWh.
De ‘CityTree’ filtert fijnstof uit de lucht. Het is een aan beide zijden met mos bekleed en in een stalen frame gevat paneel, met afmetingen van 2,9 x 2,1 x 3,95 m (l x b x h). Het plantenoppervlak van 14,5 m² heeft dezelfde filterende werking als 275 bomen. De CityTree van startup Green City Solutions uit Dresden, prijs € 22.000, is voorzien van watertank, pomp en sensoren die de bewatering regelen. De CityTree duikt inmiddels op in steden zoals Krefeld, Berlijn, Jena, Oslo en Parijs.