Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

  • Multikon
  • Medigloves
  • Tafeltennistrainer
  • Inspektokopter

Een klassieke motormaaier die met opzetstukken ook paden kan vegen, tuinafval verkleinen en sneeuw tot 10 cm hoogte kan ruimen. Met een aangekoppelde generator wordt de Multikon een stroombron die bij 230 V een vermogen van 1,5 kW levert. De basisprijs van de motormaaier bedraagt € 2.999 en de opzetstukken zijn ook niet goedkoop. Een ééncilinder viertaktmotor van 2,7 kW zorgt voor de aandrijving. Als de opzetstukken functioneren zijn de messen van de maaier afgeschakeld.

Medigloves zijn handschoenen voorzien van sensoren. Medisch personeel uitgerust met deze handschoenen krijgt na handoplegging direct hartslag en temperatuur te horen via een instrumentje aan het oor. Deze data worden ook direct vastgelegd in een digitaal patiëntendossier. De handschoenen verenigen in zich de globale functies van stethoscoop, thermometer en hartslagmeter. Het volledig interactieve prototype is onlangs geïntroduceerd op de Hannover Messe. Deze is ontwikkeld door ontwerpers van de Hochschule Anhalt.

Thomas Mayer heeft het tafeltennis interactief en digitaal gemaakt, waarmee het een verbeterd trainingsinstrument wordt. Boven de tafel hangen hogesnelheidscamera’s die elke slag, elke curve van de bal volgen. Het balletje fungeert dan als het muispijltje. Een computer verwerkt de data van het spel, waarna een hd beamer data van het spel projecteert op de tafel. Speler en trainer krijgen daardoor beter inzicht in de effectiviteit van slagenwisselingen. Mayer heeft deze tafeltennistrainer ontwikkeld als bachelor student van de Hochschule für Gestaltung in Schwäbisch-Gmünd. 

De op de Hannover Messe geïntroduceerde Inspektokopter kan optisch windturbinebladen in stilstand inspecteren. Het prototype van deze drone is voorzien van diverse optische sensoren en van een anti-botsingssysteem dat kanten van rotorbladen herkent. De software levert een 3d-beeld van de bladen met eventuele beschadigingen. De ontwikkeling lag in handen van de Universität Magdeburg, Hochschule Harz, Fraunhofer en Geo-Metrik Ingenieurgesellschaft uit Maagdenburg.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×