Nieuws
0

Kort nieuws uit Duitsland

Henk Tolsma

  • Windturbines kapot
  • Energiegebruik gestegen
  • Knikkerachtbaan

In de weken rond kerst en oud en nieuw liepen vier Duitse windturbines ernstige schade op. Van drie – bij Hamburg (94 m hoog), bij Leisnig (97 m hoog) en bij Süderholz (70 m) – is de mast gebroken. Van een vierde – bij Zichow – is een 40 m lang blad afgescheurd. Onderzoek naar de oorzaken loopt nog. Volgens het Bundesverband Windenergie is het toeval dat vier installaties in zo korte tijd uitvallen. Jaarlijks zijn dat er gemiddeld zes à zeven, vooral door blikseminslag. Duitsland telt 26.500 windturbines.

Het totale Duitse energiegebruik – voor stroomopwekking, warmtevoorziening en verkeer – is vorig jaar met 1,6 % gegroeid ten opzichte van 2015. Oorzaken: kouder weer, schrikkeldag, bevolkings- en economische groei. Deze energie wordt nu voor een achtste duurzaam opgewekt. Het aandeel gas steeg met 10 %, olie met 1,8 %; terug gingen steenkool (-4 %) en bruinkool (-3 %). De CO2-emissie steeg met 0,9 %. Het aandeel duurzaam opgewekte stroom is in 2016 toegenomen van 31,5 naar 32 %. Het aantal windturbines en zonnecollectorinstallaties neemt weliswaar sterk toe, maar het weer zat in 2016 tegen.

Een suikerlaag houdt uitdroging van gebak tegen, maar kan ook metaal beschermen tegen corrosie. Onderzoekers van het Dechema Forschungsinstitut (de branchevereniging van de chemische industrie) hebben ontdekt dat met name cyclodextrinen, ringvormige suikermoleculen, hiervoor geschikt zijn. Ze hechten goed op materiaaloppervlak, zijn niet corrosief en niet microbieel afbreekbaar. De levensduur van cyclodextrinelagen moet overigens nog sterk worden verbeterd.

‘Hallo’ is het meest gebruikte wachtwoord in Duitsland. Het Hasso Plattner Institut in Potsdam heeft (afgezien van cijfercombinaties) een top 10 van meest gebruikte wachtwoorden opgesteld, na onderzoek van een miljard gebruikersaccounts die via datalekken beschikbaar zijn. In aflopendevolgorde vanaf plek 2: passwort, hallo123, schalke04, passwort1, qwertz, arschloch, schatz, hallo1, en ficken. Het wereldwijd meest gebruikte wachtwoord is ‘123456’, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Invento uit Rastede (bij Bremen) brengt een reeks knikkerachtbanen voor zelfbouw op de markt. De Spacerail-reeks telt negen versies met lengtes van 6,5 tot 68 m. Elk model bestaat uit een bodemplaat, waarop uit metalen elementen, flexibele plastic buizen, wissels, wippen en draaiarmen een knikkerachtbaan wordt geconstrueerd. Spacerail Level 9 heeft een baanlengte van 68 m en telt 1.578 onderdelen en twaalf knikkers. Met een opbouwtijd van drie dagen is deze baan dan ook alleen geschikt voor ervaren knutselaars met doorzettingsvermogen, aldus de fabrikant.

Onderwerp:
EnergieICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×