Henk Tolsma
- Motorstoringen
- Emscher kanaal
- Polyurethaan-schuimstof
Het aandeel van motorstoringen, inclusief brandstofsysteem en turboladers, in pechgevallen met auto’s stijgt. Dat uit Freiburg na analyse van honderdduizenden schademeldingen aan personenauto’s. De oorzaak wordt gezocht in stijgende kostendruk bij autoproducenten en in toename van het aandeel elektronica in auto’s. Ook downsizing speelt een rol: vermindering van cilinderinhoud en aantal cilinders en het gebruik van turboladers werken negatief uit op de levensduur van het aandrijfsysteem.
De 84 km lange , die dwars door het Ruhrgebied loopt en in de Rijn uitmondt, geldt als het riool van deze streek. Afval van industrieën en 2,3 miljoen mensen komt in deze rivier terecht. Maar dat gaat veranderen. Tunnelboormachines maken een ondergronds kanaal dat over een lengte van 51 km en op een diepte tot 40 m langs de Emscher komt te liggen. In dat kanaal komt in de toekomst al het vloeibare afval uit het Ruhrgebied terecht, dat vervolgens na zuivering naar de Rijn gaat. Kosten: € 5 miljard.
Bayer-dochter Covestro heeft vorige week vrijdag in Dormagen een installatie in gebruik genomen die jaarlijks uit 5.000 ton CO2 de koolstof afsplijt en daaraan waterstof toevoegt. Daardoor ontstaat polyol, een bouwsteen van polyurethaan-schuimstof. De kwaliteit is net zo goed als het uit aardolie geproduceerde polyol. Critici vinden het proces overigens te energie-intensief. Het is met steun van de Duitse overheid mede-ontwikkeld door de RWTH Aachen.