Mischa Brendel
- 20 GB aan satellietdata
- Slot in 3d
- Supercomputer voor gravitatieonderzoek
- Duitse regering keurt tolwet goed
Tot aan het eind van dit jaar zullen de satellieten Sentinel-1, -2 en -3 – allen onderdeel van het Europese ruimteprogramma Copernicus – meer dan 20 TB aan data per dag genereren. Om deze immense hoeveelheden data te kunnen verwerken, hebben wetenschappers aan het Earth Observation Center van het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) de TimeScan-processor ontwikkeld. Dit systeem analyseert grote hoeveelheden satellietopnamen en comprimeert deze tot een enkel beeld. TimeScan is al succesvol gestest op data van de Amerikaanse Landsat-satellieten. Het systeem verwerkte meer dan 450.000 satellietbeelden die van 2013 tot en met 2015 zijn gemaakt. Dat project, TimeScan-Landsat-2015, comprimeerde 500 TB aan data tot een twintigste van deze omvang.
Dankzij een computersimulatie kan iedereen nu zien hoe het Heidelberger Schloss er vroeger uit heeft gezien (zie illustratie). Het beroemde Duitse slot is door oorlogen, branden en blikseminslagen echter verworden tot een ruïne waarvan niet meer duidelijk was hoe het er oorspronkelijk uit heeft gezien. Onderzoeker Julian Hanschke van het Karlsruher Institut für Technologie reconstrueerde het slot echter virtueel in 3d, zoals het er in 1683 moet hebben uitgezien. Hanschke wendde zich tot historische kaarten, tekeningen en geschriften om een zo waarheidsgetrouw mogelijke reconstructie te maken.
Het Max-Planck-Institut für Gravitationsphysik (dat zich bezighoudt met gravitatieonderzoek en ook opereert onder de naam Albert-Einstein-Institut) heeft een nieuwe supercomputer in gebruik genomen: Minerva, naar de Romeinse godin van de wijsheid. De supercomputer bevat 9.504 processoren en 38 TB aan geheugen. Met een rekenkracht van 302,4 tfps (teraflops per seconde) is Minerva meer dan zes keer krachtiger dan haar voorganger. Onderzoekers zetten de computer in voor het rekenen aan zwaartekrachtgolven. Deze rimpelingen in de ruimtetijd, voor het eerst waargenomen in september 2015, ontstaan wanneer extreem zware objecten als zwarte gaten en neutronensterren met elkaar samensmelten.
De Duitse regering heeft de omstreden tolwet goedgekeurd. Deze wet voorziet erin dat alle bestuurders die gebruikmaken van het Duitse snelwegennet hiervoor moeten betalen, zowel Duitsers als buitenlanders. Het punt is echter dat de Duitsers zelf gecompenseerd worden via belastingen, waar dit niet geldt voor buitenlandse bestuurders. Na eerdere kritiek van de EU heeft Duitsland de wet aangepast aan de EU-eisen, maar vanuit de omringende landen, waaronder Nederland, wordt kritisch gereageerd. Duitsland wil het extra geld dat zo binnenkomt, naar verwachting meer dan € 500 miljoen per jaar, inzetten voor het onderhoud van het snelwegennet. Overigens moet het Duitse parlement het besluit ook nog goedkeuren, al zal dit naar verwachting gewoon gebeuren.