Nieuws
0

Kunststof pijp op locatie gemaakt

dff01e3434b1d57add0fe30ffa32c793620fd6a2

Jaap Faber

Nu nog bestaan pijpleidingen uit segmenten van 12 tot 20 m die op een projectlocatie aan elkaar worden gelast. Het nieuwe bedrijf Infinipipe brengt een mobiele fabriek van kunststof pijpleidingen op de markt die op het projectterrein zelf de leidingen produceert. De fabriek bestaat uit een aantal grote zeecontainers waarin de machines zijn geplaatst.

‘Doordat de logistiek van aan te voeren pijpleidingen bij ons vervalt, zijn de projectkosten lager en komen er minder vrachtwagens op de weg, wat de uitstoot van CO2 verlaagt’, zegt medeoprichter Ahmed El Faramawy.

In Nederland worden veel pijpleidingen met sleufloze technieken gelegd. Daarbij gebruikt men een gestuurde boormachine en wordt de leiding in zijn geheel door de tunnel getrokken. Een probleem daarbij is dat als een leidingsegment een kilometer lang is, er een kilometer ruimte moet worden gemaakt om alle segmenten aan elkaar te kunnen lassen. ‘Dankzij onze mobiele productie-units is er maximaal honderd meter leiding nodig, omdat die rechtstreeks van de fabriek naar de tunnel gaan terwijl de leiding dan door de grond wordt getrokken’, zegt El Faramawy. Dat resulteert volgens hem in minder overlast op het werkterrein en het gebied er omheen.

Een groot voordeel noemt hij ook dat er niet gelast hoeft te worden en ‘dat bespaart arbeid en tijd: ongeveer 30 minuten per las, afhankelijk van de pijpdiameter. Per kilometer zijn er gemiddeld 82 lassen nodig, wat dus rond de 41 uur aan laswerk vergt.’ Bovendien ontstaan met de methode van Infinipipe geen lasnaden en dat is een belangrijke bron van potentiële lekkage minder.

Het gaat bij de nieuwe onderneming om een geheel geautomatiseerd productieproces dat menselijke fouten moet uitsluiten. De productie-units kunnen ook met composiet versterkte leidingen maken, waardoor de mechanische eigenschappen worden versterkt en de leidingen bestand zijn tegen hoge druk en grote trekkracht. Voor elk project kan Infinipipe een speciaal product maken. El Faramawy denkt dat zijn product in de toekomst stalen pijpen kan vervangen doordat die van composiet even sterk, en roest- en chemicaliënbestendig zijn.

Voor de windmolenparken op zee ziet Infinipipe grote kansen voor zijn product omdat de leidingen die hiervoor nodig zijn door de mobiele fabriek ook op zee kunnen worden gemaakt. Die hoeven dan dus niet eerst op het land te worden gemaakt om vervolgens naar zee te worden getrokken.

Veel kansen ziet El Faramawy in de elektra- en telecommarkt waar Infinipipe de behuizingen kan leveren. Hij denkt dat de techniek in de olie- en gassector een ‘ideale renovatie kan zijn voor de huidige corroderende pijpleidingen. Dan gaat het om een pijp-in-pijpoplossing waarbij een pijp van een kleinere diameter in een bestaande leiding wordt getrokken. Zo wordt op een economische verantwoorde manier de bestaande leiding een nieuw leven gegeven.’

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten