Nieuws

Lactose efficiënt scheiden via nieuw proces

Onderzoekers van Wetsus, Wageningen Universiteit en Cool Separations zijn erin geslaagd om lactose in een volcontinu proces zeer efficiënt te scheiden via eutectische vrieskristallisatie. ‘Door onder het vriespunt van de oplossing te werken treedt amper biologische activiteit op. Daardoor kunnen componenten niet ontbinden. Ook neemt het proces aanzienlijk minder energie dan de huidige indampers’, vertelt Ruben Halfwerk die binnenkort op dit onderwerp promoveert.

Tseard Zoethout

Halfwerk (32 jr.) werkt al vier jaar bij Wetsus, Centrum voor duurzame watertechnologie in Leeuwarden, vanuit WUR (Wageningen Universiteit), afdeling food process engineering. In het juni nummer 2023 van ‘Food Research International’ staat trots zijn publicatie ‘Scaling up Continuous Eutectic Freeze Crystallization of Lactose from Whey Permeate: A Pilot Plant Study at Sub-Zero Temperatures’. Dit artikel, de resultaten van een vierjarig onderzoek, heeft hij samen met Louise Verdonk, Doekle Yntema, Albert van der Padt en Jaap van Spronsen geschreven.

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Onderwerp:
InnovatieWetenschap

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×