Onderzoekers van Wageningen University & Research denken een veelbelovende teelmethode gevonden te hebben om gewassen beter te laten groeien op nagemaakte ‘Marsgrond’.
Om in de toekomst op Mars te kunnen wonen, is een betrouwbare bron van zelfgekweekt voedsel essentieel. Het is financieel en operationeel riskant om volledig afhankelijk te zijn van bevoorrading vanaf de aarde. Daarom zijn wetenschappers momenteel actief bezig met het verkennen van ‘ruimtelandbouw’ op aarde als een voorbereiding voor deze toekomstige uitdagingen.
Teelmethode uit de oudheid heeft toekomst
De ontdekte teelmethode heet “intercroppen”. De Maya’s in de oudheid hebben deze teelmethode oorspronkelijk uitgevonden, maar deze methode lijkt nu ook veelbelovend voor de toekomst.
Intercropping is het samen telen van planten met eigenschappen die elkaar aanvullen. Het idee is dat de planten elkaar kunnen helpen met groeien door het gebruik van hulpbronnen, zoals water en voedingsstoffen optimaal te benutten. Dit concept kan zeer nuttig zijn in omgevingen waar hulpbronnen schaars zijn, zoals op Mars. Door verschillende gewassen samen te telen, kunnen de planten elkaars groei bevorderen en kunnen de beschikbare hulpbronnen efficiënter worden gebruikt. Intercropping kan zo bijdragen aan een duurzame voedselproductie, zelfs in uitdagende omgevingen.
In hun onderzoek teelden de onderzoekers cherrytomaten, erwten en wortelen samen in één pot. Tomatenplanten die op deze manier werden gekweekt, produceerden ongeveer twee keer zoveel tomaten in vergelijking met tomatenplanten die alleen werden geteeld (monocropping) in dezelfde gesimuleerde Marsgrond. De tomatenplanten die intercropping toepasten, vertoonden dikkere stengels, bloeiden eerder, produceerden meer tomaten per plant en de tomaten rijpten ook sneller. De opbrengst van de erwten en wortels nam niet toe bij intercropping.
Het is erg belangrijk hoe je de gewassen selecteert die je combineert. Zo heeft de tomaat geprofiteerd van de erwten, maar de wortel zeker niet. Dat kwam waarschijnlijk door het gebrek aan licht
Rebeca Gonçalvez
De gewassen werden geteeld in ‘Marsgrond’, die werd ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Deze grond is gemaakt van vulkanisch as van Hawaii en is chemisch en fysiek afgestemd op de echte Marsgrond. Hierdoor vormt dat het een goede basis vormt voor het verbouwen van planten op Mars.
Landbouw op Mars
Ondanks dat menselijke nederzettingen op Mars momenteel alleen in films te zien zijn, werkt NASA al aan het ontwikkelen van de benodigde capaciteiten. Ze streven ernaar om mensen naar de rode planeet te sturen binnen de 10 tot 20 jaar.
“Mars is een zeer afgelegen planeet. Een ruimtereis naar Mars duurt momenteel ongeveer negen maanden. Als mensen op Mars willen leven, moeten ze daar hun eigen gewassen verbouwen.” , zegt Wieger Wamelink, mede-auteur van de studie, ecoloog en ruimtelandbouwer bij Wageningen Universiteit en CEO van het bedrijf B.A.S.E. dat maan- en Marskassen ontwikkelt.
“Het importeren van voedsel is kostbaar. Ons voornaamste doel is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de lokale hulpbronnen.” , vult Wamelink aan.