Nieuws

Milence bouwt laadstations voor elektrische vrachtwagens in Antwerpse haven

De Antwerpse haven krijgt binnenkort twee nieuwe laadstations voor elektrische vrachtwagens. Milence, een joint venture van drie grote vrachtwagenfabrikanten, zal de stations bouwen op de vrachtwagenparkings ‘Goordijk’ en ‘Ketenis’. De stations zullen in mei 2024 operationeel zijn en zullen in totaal 30 laadpunten hebben. Dit aantal zal later nog worden uitgebreid.

Groene corridor voor wegtransport

Milence wil met zijn laadnetwerk de transitie naar elektrisch transport versnellen. Het bedrijf richt zich op het creëren van groene corridors die belangrijke logistieke knooppunten, havens en luchthavens met elkaar verbinden. De Antwerpse haven is de tweede grootste haven van Europa en een belangrijke schakel in de internationale handel. Door de laadstations in de haven te bouwen, wil Milence de elektrificatie van het vrachtvervoer stimuleren.

Anja van Niersen, CEO van Milence, over de samenwerking:

“De ontwikkeling van een laadsite met 30 laadpunten voor vrachtwagens reflecteert onze sterke overtuiging dat elektrificatie de duidelijke oplossing is voor zwaar wegtransport, en onderstreept ons engagement voor de toekomst van groene logistiek en schone energie.”  

Krachtige en snelle laders

De laadstations zullen uitgerust worden met 15 CCS-laders (Combined Charging System) met een laadvermogen van meer dan 400kW. Deze laders kunnen elektrische vrachtwagens snel en efficiënt opladen. Milence plant ook om over te schakelen naar de Megawatt Charging System (MCS) technologie zodra deze beschikbaar is. Deze technologie maakt het mogelijk om nog sneller en krachtiger te laden.

Comfort en veiligheid voor de chauffeurs

Milence wil niet alleen de voertuigen van energie voorzien, maar ook een aangename en veilige omgeving creëren voor de chauffeurs. De laadstations zullen gebouwd worden op de vrachtwagenparkings van Port of Antwerp-Bruges, die omheind, verlicht en uitgerust zijn met camerabewaking, wifi en sanitaire voorzieningen. De chauffeurs kunnen er ook snacks en drankjes kopen via automaten.

Visuele weergave van het laadstation.

Koolstofneutraal doel

Port of Antwerp-Bruges heeft als doel om koolstofneutraal te worden tegen 2050. De haven produceert al een grote hoeveelheid hernieuwbare energie met zonnepanelen en windturbines, die gebruikt worden voor de dagelijkse activiteiten, waaronder de nieuwe laadsite van Milence. Door deze samenwerking willen Port of Antwerp-Bruges en Milence een van de belangrijkste obstakels voor transportbedrijven wegnemen bij de overstap naar elektrische vrachtwagens. Het project krijgt ook een subsidie van het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken.

Annick De Ridder, schepen van de Stad Antwerpen en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges

Wegtransport is en blijft belangrijk voor onze haven, voor de snelle en tijdige levering van zeer specifieke producten en voor de ‘last mile’. Onze haven is de economische motor van Vlaanderen. Hoe duurzamer – en in dit geval, hoe elektrischer – deze motor draait, hoe beter!
Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×