Nieuws
0

Multifunctioneel sportveld geopend in Eindhoven

Rijkert Knoppers

Heeft een sportvereniging te weinig ruimte voor zowel een voetbalveld, een hockeyveld of een basketbalveld?

En zou die vereniging bij afwezigheid van sporters het sportveld ook niet voor een ander doel willen benutten, bijvoorbeeld voor energieopwekking? Dan is er nu het Cablean Sportveld, dat dankzij de draaibare vloerdelen op verschillende manieren te gebruiken is. Half mei ging bij InnoSportLab Sport en Beweeg! in Eindhoven de innovatieve vloer officieel in gebruik.

Het project is voortgekomen uit een studie van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, in opdracht van het in Sliedrecht gevestigde Cablean Technology. Het sportveld van 8 bij 12 m is opgebouwd uit zestien modules met een driehoekige structuur. Twee zijdes zijn 90 cm lang, de basis heeft een lengte van 50 cm. Acht elektrische motoren kunnen de 6 m lange modules over hun lengteas laten draaien.

‘De uitdaging was om de vloer zodanig te maken, dat je tijdens het sporten op geen enkele manier zou merken dat de vloer uit losse draaibare elementen was opgebouwd’, vertelt Yuri Volkerts, een van de zes betrokken studenten. ‘Modules van gelijkzijdige driehoeken bleken niet geschikt, omdat je dan geen naadloze vloer kunt construeren. Bij gebruik van een gelijkbenige driehoeken ontstaat er wel een naad als de korte zijde boven ligt, maar bij toepassing van zonnepanelen kan dat ook gunstig uitpakken, omdat je de zonnepanelen kunt kantelen en beter op de zon kunt richten.’

Cablean Technology gaat het product nu in de markt zetten. Door de modulaire toepassing is het mogelijk om ook grotere sportvelden te construeren.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×