Nederlanders staan wereldwijd op de 4e plaats wat betreft kennis over cybersecurity en online privacy, volgens nieuw onderzoek van het cybersecuritybedrijf NordVPN. Nederlanders presteerden het beste bij het herkennen van verschillende online risico’s en hoe deze te vermijden (72%), en het slechtst bij vragen over manieren en tools om online veilig te blijven (50%).
De jaarlijkse National Privacy Test (NPT) is een wereldwijde enquête die de kennis over cybersecurity en het online privacybewustzijn van mensen evalueert en het algemeen publiek over cyberbedreigingen en het belang van gegevens- en informatiebeveiliging in het digitale tijdperk wil informeren. Dit jaar werd de enquête door 26.174 mensen uit 175 landen ingevuld.
“Door mee te doen aan de National Privacy Test willen we een gemeenschap van privacybewuste mensen creëren die zich actief voor gegevensbescherming inzetten. Dit initiatief sluit aan bij onze visie om een veiliger, veerkrachtiger digitaal landschap te bouwen voor de huidige generatie en toekomstige generaties”, zegt Marijus Briedis, chief technology officer (CTO) bij NordVPN.
Dit zijn de landen in de top 3 die zich het beste van online privacy en cybersecurity bewust zijn:
1. Polen en Singapore (64/100)
2. Duitsland en de Verenigde Staten (63/100)
3. Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Portugal (62/100)
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt echter dat het wereldwijde bewustzijn over online privacy en cybersecurity elk jaar afneemt.
“Met de toenemende complexiteit van online bedreigingen is het niet vreemd dat het wereldwijde bewustzijn op het gebied van online privacy en cybersecurity afneemt. Het lijkt tegenstrijdig, maar de resultaten zijn elk jaar slechter naarmate er meer beveiligingsoplossingen zijn. Het verhogen van het bewustzijn over de potentiële risico’s en het voorlichten van gebruikers over best practices moet onze prioriteit zijn”, zegt Marijus Briedis, CTO bij NordVPN.
Nederlanders weten hoe ze met verdachte aanbiedingen van streamingdiensten moeten omgaan, maar weten niets over tools die hun digitale privacy beschermen
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders goed met verdachte aanbiedingen van streamingdiensten omgaan (96%) en sterke wachtwoorden kunnen maken (94%). Ze weten ook welke gevoelige gegevens ze beter niet op social media kunnen delen en wat de risico’s zijn van het opslaan van creditcardgegevens in hun browser (beide 90%).
Slechts 2% van de Nederlanders is echter op de hoogte van online tools die digitale privacy beschermen en slechts 13% weet welke gegevens internetaanbieders verzamelen als onderdeel van de metadata. Daarnaast weet slechts 17% hoe ze hun wifi-thuisnetwerk moeten beveiligen.
Het lijkt erop dat de “Joan is Awful” aflevering van de Netflix-serie Black Mirror niet het bedoelde effect heeft gehad – minder dan een derde (28%) van de Nederlanders weet hoe belangrijk het is om de servicevoorwaarden van apps en online diensten te lezen.
Van de Nederlanders is 1% een ‘cyberwandelaar’ (zij weten nauwelijks iets over online privacy en cybersecurity), terwijl 14% 75-100 punten scoorde en zichzelf goed geïnformeerde ‘cybersterren’ mogen noemen.
Fransen hebben een zwak privacybewustzijn, terwijl Duitsers op de 2e plaats staan
Wat andere Europese landen betreft, heeft Frankrijk de op twee na laagste score voor privacybewustzijn en een van de laagste scores voor dagelijks digitaal leven. De totale NPT-score van Frankrijk is 59% vergeleken met 61% voor Nederland. Duitse deelnemers behaalden daarentegen de op een na hoogste NPT-score (63%) en delen de tweede plaats met de VS. Hieraan moet worden toegevoegd dat Duitsers zich ook zeer bewust zijn van verschillende digitale privacykwesties en samen met Finland de op een na beste score voor privacybewustzijn hebben.
Spaanse respondenten deden het daarentegen minder goed, met een aantal van de laagste scores op het gebied van privacybewustzijn en digitale risico’s. Spaanse (en Italiaanse) deelnemers moeten meer leren over de privacy- en veiligheidsproblemen van verbindingen tussen apparaten.
Het wereldwijde bewustzijn van online privacy neemt af
De wereldwijde NPT-score was dit jaar 61% – een daling in het wereldwijde bewustzijn over online privacy en cybersecurity vergeleken met 2022 (64%) en 2021 (66%).
Enkele van de belangrijkste wereldwijde conclusies:
● Mensen tussen de 30-54 jaar hebben de beste vaardigheden op het gebied van cybersecurity. De meerderheid van de ‘cybersterren’ behoort tot deze leeftijdsgroep.
● Afgezien van de IT-sector, behaalden deelnemers uit de financiële sector en de overheidssector iets hogere NPT-scores dan anderen.
● Mensen onderschatten nog steeds het belang van het lezen van servicevoorwaarden. Deze factor verbetert echter sneller dan andere factoren.
“Ik denk dat er een paar redenen zijn waarom de kennis over cybersecurity wereldwijd afneemt. De eerste en belangrijkste is misschien wel de enorme hoeveelheid online activiteiten en digitale interacties waar mensen dagelijks mee te maken hebben. Ons vorige onderzoek toonde aan dat Nederlanders meer dan 21 jaar van hun leven online doorbrengen. Ten tweede passen cybercriminelen hun tactieken aan de zich ontwikkelende technologie aan, waardoor het voor de gemiddelde gebruiker een uitdaging wordt om alles bij te houden. Daarnaast is de algemene misvatting dat cybersecurity alleen de verantwoordelijkheid is van serviceproviders”, zegt Briedis.
Online veiligheid en privacy kunnen worden verbeterd
Geeft Briedis van NordVPN een lijst met stappen die mensen kunnen nemen om hun online privacy en veiligheid te vergroten:
1. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Creëer sterke wachtwoorden voor al je online accounts en vermijd het gebruik van identieke wachtwoorden op meerdere platforms.
2. Gebruik multifactorauthenticatie (MFA). Het gebruik van multifactorauthenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe door gebruikers te vragen om naast hun wachtwoord ook extra verificatie te geven, zoals een eenmalige code die naar hun telefoon wordt gestuurd.
3. Werk je software regelmatig bij. Het up-to-date houden van software, besturingssystemen en toepassingen is cruciaal om bekende kwetsbaarheden te verhelpen. Dankzij regelmatige updates kunnen beveiligingspatches snel worden toegepast, waardoor het risico op exploitatie door cybercriminelen wordt verkleind.
4. Gebruik altijd een virtual private network (VPN). Een VPN versleutelt je internetverbinding en helpt je persoonlijke informatie te beschermen tegen nieuwsgierige ogen. Dit is extra belangrijk wanneer je verbinding maakt met openbare wifi-netwerken.
5. Bekijk en pas de privacy-instellingen aan op socialmediaplatforms en van mobiele apps en andere online diensten. Het beperken van de toegang tot persoonlijke gegevens en het selecteren van de minimaal vereiste machtigingen kan je privacy helpen beschermen.