Nieuws
0

Nederlands-Duits wateronderzoek

Thomas van de Sandt

Een groep Nederlandse en Duitse bedrijven en kennisinstellingen, onder leiding van Wetsus, gaat de komende twee jaar onderzoek doen naar de desinfectie van afvalwater uit ziekenhuizen en de mogelijkheden voor riothermie (warmte terugwinnen uit rioolwater).

Het onderzoek naar ziekenhuisafvalwater spitst zich toe op het voorkomen van de verspreiding van antibioticaresistentie. Hiervoor moeten zowel antibiotica als antibiotica-resistente bacteriën uit het afvalwater worden verwijderd. De onderzoekers testen op een demonstratiesite bij het Antoniusziekenhuis in Sneek verschillende technieken om dit te doen, waaronder innovatieve behandelingen met uv-licht, ultrasoon geluid, ozon en het filteren van het afvalwater met membranen. Het nieuwste is een fluïde bed inductiereactor, waarbij kleine uv-leds in de reactor door middel van inductie draadloos van energie worden voorzien.

‘Deze technieken zijn tot nu toe voornamelijk in het lab onderzocht’, vertelt Heleen Sombekke van Wetsus. ‘Met onze demonstratiesite hebben we de mogelijkheid ze ook vrij vlot onder praktijkomstandigheden te testen. Daarmee hopen we dat de technieken sneller zijn op te schalen en de weg naar de markt wordt verkort.’

Het andere onderwerp binnen het INTERREG-project, gefinancierd met Nederlands, Duits en Europees geld, is minder gericht op de techniek. Het nut van riothermie, het terugwinnen van warmte uit rioolwater, is immers al in de nodige – vooral Zwitserse – praktijkinstallaties bewezen. Ook in Nederland staan in de Harnaschpolder bij Delft en in Enschede de eerste twee installaties gepland.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten