Mischa Brendel
Een Nederlands ruimtevaartconsortium gaat het aerosol-instrument SPEXone voor NASA’s PACE-satelliet ontwikkelen. Tijdens het 70e International Astronautical Congress in Washington werd de samenwerking tussen het Nederlandse consortium, bestaande uit SRON en Airbus Defence and Space Netherlands,en NASA bekrachtigd door SRON-directeur Michael Wise en Sandra Cauffman, plaatsvervangen directeur van de Earth Sciences Division van NASA.
SPEXone bepaalt de eigenschappen van aerosolen – roet, as, stof – in onze atmosfeer. Het gaat daarbij om eigenschappen als afmeting, samenstelling, vorm en absorberend en weerkaatsend vermogen. Het is bekend dat aerosolen een rol spelen in de klimaatverandering en luchtvervuiling, maar de precieze invulling van die rol is nog onvoldoende bekend.
Het instrument meet de (de)polarisatie die de deeltjes aan het zonlicht geven, terwijl ze licht weerkaatsen. Hiertoe moduleert het instrument de polarisatietoestand van het invallende licht, afhankelijk van de kleur (golflengte) van dit licht. Op deze manier kan SPEXone gelijktijdig de intensiteit en de graad van polarisatie meten als continue functie van de golflengte van het licht.
Het Nederlandse consortium dat SPEXone ontwikkelt, bestaat uit ruimteonderzoeksinstituut SRON en Airbus Defence and Space Netherlands; opto-mechanische expers van TNO ondersteunen het consortium. SRON en Airbus DS NL zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het ontwerp, de samenbouw en het testen van SPEXone; de wetenschappelijke leiding is in handen van SRON.
NASA-satelliet PACE (Plankton, Aerosol, Cloud & ocean Ecosystem) brengt verschillende factoren in kaart die invloed hebben op het klimaat. Naast SPEXone draagt het nog twee instrumenten aan boord: het Ocean Color Instrument (OCI) en de wolkenpolarimeter HARP2.
De satelliet wordt in 2022 gelanceerd.