Boris van Zonneveld
Op 3 december is de Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 gelanceerd.
Deze zal in 2018 een lander neerlaten op de asteroïde 1999-JU3, die slechts 800 m in diameter is. Belangrijke componenten van deze ruimtemissie zijn geleverd door het Nederlandse Cosine.
‘Wij hebben sensoren ontworpen en gemaakt voor de lander van de ruimtesonde, de Mobile Asteroid Surface Scout ofwel MASCOT’, zegt Cosine’s projectÂleider Marco Esposito. De MASCOT is een vierkante box die vanuit Hayabusa 2 boven de asteroïde wordt losgelaten en naar het oppervlak toe valt. De lander is gebouwd door de Duitse ruimtevaartÂorganisatie DLR. De Duitsers klopten op het laatste moment aan bij het technologiebedrijf uit Leiden omdat ze zelf het probleem om veilig te landen niet goed konden oplossen.
Cosine ontwikkelde in de korte tijd die beschikbaar was de Optical Proximity Sensors, een geïntegreerde set van sensoren. ‘Op elke zijde van de lander zitten onze optische sensoren’, zegt Esposito. ‘Deze meten de afstand tot andere objecten, dat wordt intern verwerkt en geeft zo hoogte van de lander weer. Wij gidsen de lander zo naar beneden.’
Daarmee is het werk nog niet gedaan voor de Hollandse sensoren. ‘De lander zal zich zonder wielen over het ruwe oppervlak van de asteroïde verplaatsen. Om te bewegen, gebruikt de box een intern systeem, waarmee hij zichzelf omrolt. Door de geringe zwaartekracht lijkt het alsof hij springt.’ Hayabusa 2 moet in 2020 met grondmonsters van de asteroïde op aarde terugkeren.