Nieuws
0

Neutrino’s blijven in de pas

Mischa Brendel

Onderzoekers van CERN hebben aangetoond dat neutrino’s zich ook aan de wet houden. Aan de natuurkundige wet die luidt dat deeltjes niet sneller kunnen reizen dan het licht welteverstaan.

De onderzoekers van het instituut dat de deeltjesversneller Large Hadron Collider huisvest, toonden dit aan door te meten hoe snel neutrino’s reisden van CERN (Zwitserland) naar het INFN Gran Sasso Laboratory (Italië). Aangezien de absolute afstand tussen de twee locaties bekend is (neutrino’s kunnen in een rechte lijn reizen zonder hinder te ondervinden van objecten, materialen en andere deeltjes die zich op hun weg bevinden), konden zij vervolgens berekenen dat de neutrino’s inderdaad niet sneller hadden gereisd dan het licht.

Dit lijkt het intrappen van een open deur, maar eenzelfde experiment leek eerder aan te tonen dat neutrino’s sneller dan het licht kunnen reizen. Later bleek deze uitkomst echter te berusten op een meetfout, wat uiteindelijk leidde tot het vertrek van het hoofd van het onderzoeksteam dat dit experiment uitvoerde. Om met zekerheid te kunnen zeggen dat het inderdaad een meetfout betrof, moest het experiment echter nogmaals worden gedaan.

Met de bekendmaking van deze meetresultaten tijdens de 25e International Conference on Neutrino Physics and Astrophysics in Kyoto is er definitief een streep gezet door de meetresultaten van september vorig jaar.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×