Mischa Brendel
Op 28 februari opende de TU Delft het Ageing Centre (AC), onderdeel van het Delft Centre for Materials (DCMat). Dit centrum heeft niks met het verouderen van mensen te maken, maar onderzoekt de invloed van zogenaamde tijdafhankelijke processen op materialen en constructies.
Prof. Klaas van Breugel, voorzitter van het centrum, legt uit: ‘deze processen kunnen chemisch, fysisch of mechanisch van aard zijn. Vaak gaat het om combinaties hiervan. We kunnen verouderingsprocessen waarnemen als, bijvoorbeeld, verbrossing en corrosie van een materiaal. In het AC gaat het om het verklaren en modelleren van verouderingsprocessen.’
Het is niet te voorkomen dat materialen slijten. Het Ageing Centre hoopt dan ook vooral het nu nog onvoorspelbaar falen van materialen voorspelbaar te maken.
Onderzoek naar het verouderen van materialen vindt al langer plaats, maar daarbij gaat het in de regel om gericht onderzoek. Het Ageing Centre wil het verouderen van materialen echter fundamenteel onderzoeken, wat kan leiden tot modellen voor het simuleren en voorspellen van verouderingsgedrag, maar ook tot verbetering of ontwikkeling van nieuwe materialen die minder verouderingsgevoelig zijn.
In de afgelopen jaren heeft de industrie al verschillende onderzoeken op het gebied van veroudering gefinancierd en is ook een start gemaakt met onderzoeksprojecten die door bursalen (promovendi die een beurs ontvangen) worden uitgevoerd. Dit moet de opmaat zijn voor het ontwikkelen van een breed gedragen onderzoekprogramma. Het AC initieert, stimuleert en coördineert en beoogt de kansen op het verwerven van onderzoekmiddelen te vergroten, zo stelt Van Breugel.