Nieuws
0

Nieuwe boormethode beproefd

Samir Saberi

De Nederlandse aannemer Visser & Smit Hanab heeft op 14 november met Herrenknecht, een Duitse producent van tunnelboormachines, een eerste praktijkproef uitgevoerd met Pipe Express, een nieuwe methode om ondergronds pijpleidingen aan te leggen.

Het systeem bestaat uit een onderstel op wielen waaraan de boorkop verticaal is bevestigd. De direct aan de boorkop verbonden leiding wordt met een hydraulische buisklem in de grond geperst.

Dankzij de horizontale ondergrondse boortechniek hoeft het grondwater niet te worden bemalen, ondanks een hogere legsnelheid van de pijpleiding. Jonkergouw, manager business development van Visser & Smit Hanab: ‘De geboorde grond wordt afgevoerd via een transportband van slechts enkele meters, die zich direct boven de boorkop bevindt. Daarom hoef je niet met boorspoeling de grond via de vijfhonderd meter lange leiding af te voeren, zoals dat bijvoorbeeld met de Direct Pipe methode het geval is.’

Naast tijdwinst levert de methode ook een kostenbesparing op. De weggegraven grond hoeft niet speciaal gescheiden te worden van de boorspoeling.

Op een tracé van de Gasunie tussen het Brabantse Odiliapeel en het Limburgse Melick zijn de eerste pijpleidingen, met een diameter van 122 centimeter, op deze manier aangelegd over een lengte van circa vijfhonderd meter.

De aannemer zal Pipe Express verder inzetten bij grondsoorten waar grondwateronttrekking ongewenst is, vertelt Jonkergouw. Het systeem biedt ook bovengronds een voordeel: de benodigde werkstrook voor te verplaatsen grond bij een open sleuf is een derde van de gangbare 35 meter. ‘Zo kan je soms voorkomen dat bomen gekapt moeten worden of dat een boer kostbare grond moet afstaan.’

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×