Nieuws
0

Nieuwe methode voor 3d-printen metalen

Thomas van de Sandt

Digital Light Processing (DLP), een techniek van ECN voor het 3d-printen van keramiek met behulp van fotopolymeren, blijkt ook geschikt voor metalen. Daarbij belooft het een hogere kwaliteit dan bestaande 3d-printtechnieken voor metalen. ECN is nu op zoek naar bedrijven om de techniek verder te ontwikkelen en in de markt toe te passen.

‘We hebben nu de technische haalbaarheid op labschaal aangetoond’, vertelt business developer Bas van Bree van ECN. ‘De kwaliteit van de producten moet nog beter, maar gezien onze ervaringen met keramiek hebben we er vertrouwen in dat dat goed komt. Ook het opschalen van de techniek zal geen fundamentele problemen opleveren.’

Bij DLP wordt een metaalpoeder vermengd met een fotopolymeer. Dit mengsel wordt laagje voor laagje belicht, waarbij het fotopolymeer uithardt. Als de juiste vorm is verkregen, wordt het kunststof eruit gestookt en het metaal gesinterd tot een goed verdicht, homogeen geheel ontstaat.

Het proces moet nog verder worden ontwikkeld en opgeschaald, maar daarna biedt de techniek twee voordelen ten opzichte van bestaande 3d-printtechnieken, die gebruik maken van het smelten van metalen, zegt Van Bree. ‘De nauwkeurigheid van de print is beter, net als de microstructuur van het materiaal, waardoor ook de structuur sterker is.’

Bij het ontwikkelen van de DLP-technologie voor het 3d-printen van keramiek werkte ECN samen met InnoTech Europe en Formatec Ceramics. Hieruit is het bedrijf Admatec Europe ontstaan. Voor het 3d-printen van metalen zoekt ECN een soortgelijke samenwerking om de business case rond te maken. ‘Diverse partijen zijn geïnteresseerd. We gaan de komende tijd gesprekken voeren om de samenwerking concreet vorm te geven’, aldus Van Bree.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten