Nieuws
0

NWO investeert 15,5 mln in apparatuur

Indra Waardenburg

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vanuit het programma Investeringen NWO-groot zeven subsidies toegekend voor de aanschaf van dure onderzoeksapparatuur, dataverzamelingen en software. Deze subsidies, variërend van 1,6 tot 3,5 miljoen euro, hebben een totale waarde van 15,5 miljoen euro.

De TU Eindhoven kreeg twee subsidies voor de aanschaf van nanotechnologische apparatuur en kan zich hiermee de grote winnaar noemen. Daarnaast is de TU/e betrokken bij een derde project; de bouw van de neutronenmicroscoop Larmor. Hiervoor ontvangt de Eindhovense universiteit samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de TU Delft 2,3 miljoen euro. Samen met het neutronenlaboratorium Isis in Engeland, die nog eens zes miljoen euro bijdraagt, werken de drie universiteiten de komende vijf jaar aan de ontwikkeling van deze microscoop.

De Larmor neutronenmicroscoop kan heel precies de positie en bewegingen van atomen en moleculen in beeld te brengen. Onderzoekers gebruiken deze beelden onder andere voor de ontwikkeling van nieuwe hightech materialen voor elektronica en sneller oplaadbare lithium-ion batterijen voor elektrische auto’s.

Het onderdeel dat zorgt voor de nauwkeurigheid van de microscoop, een component dat met grote precisie de neutronenspin aanstuurt, wordt ontwikkeld bij de nucleaire onderzoeksreactor van de TU Delft. De neutronenmicroscoop krijgt een plaats bij de Isis-neutronenbundelfaciliteit, waar het apparaat een derde van de tijd beschikbaar is voor Nederlands materiaalonderzoek.

De andere subsidies die NWO toekent, zijn bedoeld voor een hersenweefselbank waar het Nederlandse Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) monsters van verschillende aandoeningen kan bewaren en een nucleaire magnetische resonantie (NMR) spectroscoop waarmee de Universiteit Leiden enzymenonderzoek gaat doen. Verder krijgt het Meertens Instituut de beschikking over een webarchief voor het overzichtelijk maken van historische Nederlandse documenten en kan het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge- Energiefysica (Nikhef) naar zwaartekrachtgolven zoeken met behulp van een laserinterferometer.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten