Nieuws

Oirschot krijgt eerste biobased waterleiding van Nederland

Brabant Water gaat in het Brabantse Oirschot biobased waterleidingen aanleggen. “De buis is qua samenstelling gezien exact hetzelfde als de standaard PVC leiding, maar de grondstoffen zijn allemaal biobased,” zegt Hanneke van de Ven, directeur distributie bij Brabant Water.

Brabant Water zocht met leverancier Pipelife naar mogelijkheden om het drinkwaterleidingnet te verduurzamen. Gerecycled PVC bleek niet te voldoen aan de eisen waaraan waterleidingen moeten voldoen. Zo kwam de twee partijen uit op een biobased leiding, die wordt toegepast bij een nieuwbouwproject in Oirschot.

Etheen is een belangrijke grondstof voor de productie van PVC. Tot voor kort werd etheen vooral gewonnen uit aardolie. Etheen kan echter ook worden gewonnen uit fossielvrije en hernieuwbare bronnen, zoals suikerriet of houtpulp en uit gebruikt frituurvet. Biobased PVC heeft dezelfde kenmerken en eigenschappen als ‘gewoon’ PVC

De netto CO2-besparing kan oplopen tot wel 90%. Een bio-based PVC buis met een lengte van 10 meter, een diameter van 110 mm en een wanddikte van 2,7 mm heeft een CO2-voetafdruk van 1,75 kg/CO2. Een fossiele PVC buis met dezelfde afmetingen heeft daarentegen een CO2-voetafdruk van 26,43 kg/CO2.

“Op dit moment zijn biobased materialen nog wel duurder dan ‘conventionele’ materialen,” zegt Aart Jan van der Meijden, algemeen directeur van Pipelife Nederland, “maar we verwachten dat als de vraag toeneemt de markt zich snel zal ontwikkelen en de prijzen zullen dalen.” Pipelife heeft als doel om voor 2030 30% gerecycled materiaal toe te passen.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten