Nieuws

Ontmoet Joost van der Kraan en Team SOLID op de WoTS: Innovatie in Waterstofopslag

© Team SOLID

Joost van der Kraan en SOLID ontwikkelen in het Future Energy Lab in Budel een baanbrekende methode om waterstof veilig en efficiënt op te slaan in ijzerpellets, een cruciale stap in de energietransitie. Ontdek op de World of Industry, Technology & Science (WoTS) hoe dit project bijdraagt aan de verduurzaming van de industrie en waarom het Studenten Innovatie Paviljoen een must-see is.

Project van de TU Eindhoven

Joost van der Kraan, student werktuigbouwkunde aan de TU in Eindhoven, heeft zijn studie op pauze gezet om als teammanager van SOLID te fungeren. Zijn rol omvat het samenbrengen en motiveren van het team, en het stimuleren van de gezamenlijke missie: bijdragen aan de energietransitie en verduurzaming. “Waterstof is een hot topic in de energietransitie,” legt Joost uit. “Het helpt om industrieën te verduurzamen waar elektriciteit niet voldoende is of waar netcongestie een probleem vormt.”

Iron Based Hydrogen Storage

De techniek die het team ontwikkelt, biedt een revolutionaire manier om waterstof, een duurzaam maar moeilijk te hanteren gas, veilig en efficiënt op te slaan in ijzerpellets. “Waterstof moet opgeslagen worden in grote tankers, wat inefficiënt is voor transport,” zegt Joost. “Bovendien ontsnapt het gemakkelijk uit tanks. Onze methode Iron Based Hydrogen Storagelost deze problemen op en biedt een veilige en efficiënte opslagoptie.” Zoals elk innovatief project, hebben ze obstakels moeten overwinnen. “De grootste uitdagingen voor ons waren financiering en het opdoen van expertise in het werken met waterstof en hoge temperaturen,” deelt Joost. “We hebben deze uitdagingen echter goed aangepakt door kennis te bundelen en de juiste middelen te vinden.”

Belang van de WoTS voor SOLID

Voor een studententeam is de deelname aan beurzen zoals de WoTS van onschatbare waarde. “Onze techniek is nog vrij onbekend,” zegt Joost. “De WoTS biedt ons een platform om onze innovatie aan een breder publiek te tonen en om met bedrijven in gesprek te gaan die ons kunnen helpen onze missie te realiseren.” De beurs stelt het team in staat om zichtbaarheid te krijgen en waardevolle contacten te leggen binnen de industrie. “We willen leren wat bedrijven nodig hebben en hoe we samen een succes kunnen maken van onze technologie,” voegt Joost toe. “Het biedt een platform om te laten zien waar je voor staat en hoe je kunt bijdragen.”

Vooruitkijken naar de toekomst

Hoewel het doel van SOLID niet is om de technologie zelf te commercialiseren, willen ze wel een brug slaan tussen academische ontwikkeling en industriële toepassing. “We werken aan efficiëntere en grotere installaties die in de industrie getest kunnen worden,” zegt Joost. “Ons doel is om de techniek naar een punt te brengen waarop de industrie ermee aan de slag kan.”

Netwerken en Ontwikkeling

Netwerken tijdens de WoTS biedt veel voordelen voor de verdere ontwikkeling van Iron Based Hydrogen Storage. “Het stelt ons in staat om in real-time met mensen uit de industrie te praten over hun verwachtingen en behoeften,” zegt Joost. “De kennis en expertise die je opdoet zijn onmisbaar, en de nieuwe contacten die je legt, kunnen waardevol zijn voor verdere samenwerking.” SOLID zoekt partners uit de hele waterstofketen: producenten, gebruikers, transporteurs en installateurs. “We willen graag met iedereen uit die keten spreken om het framework voor de toekomst van deze techniek te leggen,” zegt Joost.

Kom langs op het Studenten Paviljoen

Ben je geïnteresseerd in de toekomst van waterstofopslag en wil je bijdragen aan de energietransitie? Bezoek dan SOLID op het Studeten Paviljoen op de WoTS. “Vertel ons waar je in de keten staat, zodat we samen verder kunnen werken aan een oplossing,” nodigt Joost uit.

Mis deze kans niet om deel uit te maken van een innovatie die de wereld van energieopslag kan veranderen. Bezoek het Studenten Paviljoen en ontdek hoe hun technologie een verschil kan maken in de toekomst van duurzame energie.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Onderwerp: Wetenschap

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten
×