Nieuws
0

Ook oude techniek op SAIL 2015

Jan Spoelstra

Momenteel is SAIL 2015 in volle gang en daar valt heel wat technische pracht te bewonderen.

Zo is er de ‘Sedov’, een zogenoemde bark uit 1921. Met een afmeting van 118 bij 14,7 m het grootste zeilschip dat SAIL 2015 aandoet. De Sedov is het grootste traditionele zeilschip ter wereld en heeft nog echt met vracht gevaren.

‘Bijzonder aan de Sedov is dat ze gebouwd is in een tijd dat stoommachines beschikbaar waren en dieselmotoren in de scheepvaart hun intrede deden,’ aldus Ton Schoonhoven, de door de organisatie van SAIL aangewezen expert op het gebied van grote zeilschepen. ‘De reden om dit vrachtschip toch volledig met zeilen uit te rusten is het gebrek aan bunkerstations voor kolen en zoet water onderweg.’

Schoonhoven wijst als fervent liefhebber van dit soort grote zeilschepen en hun complexe tuigage meteen op de dubbele gaffel op de achterste mast. ‘Een typisch Duits kenmerk.’ Een gaffel is een aan de mast bevestigde balk, die diagonaal naar boven en achteren steekt en waaraan het zeil is bevestigd, om zo het zeiloppervlak te vergroten ten opzichte van een driehoekig zeil.

Tijdens SAIL 2015 hebben de zeilen opmerkelijk genoeg geen functie. ‘Die zeilen zijn voor de show en onder de betimmerde romp zit plaatstaal,’ aldus Schoonhoven.

 

Lees het volledige verhaal bij Maritiem Nederland.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×