Nieuws
0

Ook plutonium in zoutkoepel Asse

Herman Damveld

  • 29 kg plutonium
  • Zuidflank 6 m verschoven

Naast laag- en middelradioactief afval ligt er ook 29 kilo plutonium in de zoutkoepel Asse in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen, die dreigt te bezwijken. Dat concludeert de exploitant, het Bundesamt für Strahlenschutz (BfS), na bestudering van de documentatie.

In de zoutkoepel zijn tot 1978 zo’n 126.300 vaten radioactief afval opgeslagen. De opslagmijn dreigt in te storten en vol water te lopen. Het plan is om de vaten weer op te graven.

Het BfS schrijft dat de zoutkoepel in beweging is. Sinds 1965 is de zuidflank van de opslagmijn 6 m verschoven. Op 700 m diepte was er aanvankelijk een verbindingsgang van 4 bij 4 m. Door de druk van de bovenliggende lagen is de gang verdwenen, er zijn alleen nog resten staaldraad te zien. In andere gangen zijn metersdikke plakken zout van het plafond losgekomen. Dit is volgens het BfS terug te voeren op een belangrijk kenmerk van zout: het is een plastisch gesteente, drukt de gangen dicht en omhult op den duur de vaten met radioactief afval, zodat het opgraven van vaten een lastige opgave is.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×