Nieuws
0

Opmerkelijk R&D-project 6: ASML trekt op met medische buren

Mischa Brendel

TW publiceert aanstaande vrijdag de R&D top 30, we blikken alvast vooruit met innovatieve R&D projecten die deelnemers aan ons doorgaven. Deze keer kijken we hoe ASLM ziekenhuis Máxima MC hielp aan een training met de HoloLens 2.

Augmented reality is geen core R&D voor ASML. Toch hielp het Nederlandse hightechbedrijf zijn buren van ziekenhuis Máxima MC (MMC) – letterlijk, de twee organisaties grenzen aan elkaar – aan een trainingsprogramma (HoloPatient) en de HoloLens 2, de augmented-realitybril van Microsoft.

‘Voor ons was het vanzelfsprekend en we hebben het idee ook snel geïmplementeerd’, aldus ASML. ‘Dat samenwerking vanuit onze R&D-omgeving met andere sectoren ook waardevol is, blijkt uit dit project.’ Want met dit augmented-realityprogramma kunnen verpleegkundigen van MMC veilig een virtuele coronapatiënt behandelen en zo trainen voor het echte werk. En daarmee had het ziekenhuis een nationale primeur.

De door ASML ter beschikking gestelde AR-bril projecteert in 3D een patiënt op een ziekenhuisbed. De virtuele patiënt simuleert vervolgens de klachten die kunnen duiden op corona.

Ook voor ASML zelf heeft de HoloLens 2 meerwaarde. Reinder Plug van ASML: ‘Dankzij de bril kunnen onze experts in Veldhoven onze collega’s in andere landen op afstand helpen met installatie, onderhoud en reparatie.’

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×