Nieuws
0

Plug-and-play-vluchtsimulator

Indra Waardenburg

Onlangs werd de nieuwe vluchtsimulator Phantom 320 van de Avion Group uit Nieuw-Vennep goedgekeurd door de Europese luchtvaartautoriteit EASA.

‘Inmiddels is de eerste simulator verscheept naar Malta, waar deze vanaf begin 2018 ingezet zal worden voor het opleiden van piloten voor de Airbus A320’, vertelt ir. Bart Slager, CEO bij Avion Group. Samen met de Boeing 737, waar Avion Group binnenkort een simulator voor gaat ontwikkelen, is de Airbus A320 het populairste commerciële verkeersvliegtuig. Daarnaast stijgt het aantal passagiers van 3,8 miljard naar zo’n 7,2 miljard per jaar in 2035, waardoor de vraag naar goed opgeleid vliegtuigpersoneel zal stijgen.

De nieuwe vluchtsimulator werkt volgens het plug-and-play-principe: de simulator kan makkelijk op locatie op- en afgebouwd worden, doordat deze uit niet meer dan 200 verschillende modules bestaat. ‘In vergelijking met conventionele simulatoren van 14.000 kg is onze Phantom 320 veel compacter en zo’n 6.000 kg lichter. Verder is de simulator voorzien van een uitklapbare vliegtuigtrap en is alle randapparatuur, zoals de computers en de airconditioning, ingebouwd in de simulator zelf. Hierdoor hoeft er niet geïnvesteerd te worden in dure en geavanceerde gebouwen; een briefingroom en een koffiemachine volstaan’, aldus Slager.

Met de Phantom 320 kan er gesproken worden over een heel Nederlands product; op een enkeling na zijn alle toeleveranciers van Nederlandse bodem. De productie wordt uitgevoerd door VDL-ETG in Almelo, een dochteronderneming van VDL Groep. Slager: ‘De cockpit in de simulator is natuurlijk een exacte kopie van de Airbus A320. Het interieur is wel ruimer en luxer en met een beeldkwaliteit van 24K en de goede responsetijd van de vliegtuigbewegingen, komen we dicht bij de werkelijkheid.’

Naast een compact en licht ontwerp is de vluchtsimulator ook vrij betaalbaar. Waar een gemiddelde simulator € 7 tot € 10 miljoen kost, zit de Phantom 320 aan de onderkant van deze verkoopprijs. ‘De besparing van de kosten zitten hem onder andere in het onderhoud. Doordat de vluchtsimulator via het internet in constante verbinding staat met ons supportcentrum, hoeft er geen onderhoudsmedewerker fysiek aanwezig te zijn. We hebben op elk moment toegang tot de simulator en kunnen de onderhoudsbehoefte voorspellen. Daarnaast worden ook belangrijke software-updates op afstand doorgevoerd’, zegt Slager.

Avion Group heeft momenteel de ambitie om vijftien simulatoren per jaar op de markt te brengen, waarmee het bedrijf zo’n 30 % van de markt bedient. Slager verwacht voorlopig nog niet de dominante positie van Canadian Aviation Electronics over te nemen. ‘Met onze lichte en goedkope vliegtuigsimulator die dicht bij de klant komt te staan boren we in feite ook een andere markt aan.’

Onderwerp:
ArbeidsmarktOnderwijs

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×