Nieuws

Prijs voor Nederlandse motor die rolgordijnen slim maakt

Aan het uiteinde van de motor bevinden zich de vleugels die zich vastklemmen tegen de binnenzijde van het rolgordijn wanneer ze over de schuine palletjes worden geschoven. (Foto: Coulisse)

Het Nederlandse bedrijf Coulisse won begin januari op de Amerikaanse techbeurs CES een innovatieprijs. Het bedrijf werd bekroond tot CES 2023 Innovation Award Honoree voor zijn Eve MotionBlinds Upgrade Kit, dat van elk rolgordijn een smart rolgordijn maakt. Het is de kroon op het werk van een bedrijf dat 30 jaar geleden begon als importeur van raambekleding.

Het verhaal van Coulisse is bijzonder. In 1992 startten de broers Christiaan en Maurice Roetgering met de import van raambekleding. Tien jaar later beginnen de twee met eigen ontwerpen; de echte start van Coulisse. Weer vijf jaar daarna ontwikkelt het bedrijf eigen motoren om rolgordijnen met een afstandsbediening te kunnen openen en sluiten.

“Dat is nog steeds handbediening, maar dan elektrisch”, zegt Bas Klein Tuente, manager engineering bij Coulisse. “In die tijd kwam het smart home steeds naar voren. En net als de mobiele telefoon eerder, gaat dat heel snel. De afstandsbediening moet dus weg, want die is niet smart.”

Coulisse introduceerde in 2018 MotionBlinds, slimme motoren voor raambekleding, voor zowel op-maat-gemaakte als standaardmaten raambekleding. Met de award winnende Upgrade Kit kunnen consumenten nu ook hun bestaande rolgordijnen eenvoudig zelf motoriseren, en dus slim maken.

“Smart home-producten zijn heel vaak retrofit oplossingen”, constateert Klein Tuente. “Een domme schakelaar wordt vervangen door een slimme schakelaar – maar je vervangt niet de lamp. Dus door een bepaald deel te vervangen, maak je het hele apparaat slim.”

“Dat is het gat waarin wij zijn gedoken en waarvoor we de prijs hebben gewonnen: het moet mogelijk zijn om een rolgordijn te retrofitten. Die installatie moet bovendien makkelijk gaan. De motor moet werken op oplaadbare batterijen, zodat installateurs geen snoeren hoeven te trekken. Ook moet de motor in elke rolgordijnbuis passen, ook als de maat onbekend is.”

Christiaan en Maurice Roetgering

De Upgrade Kit maakt daarbij gebruik van smarthomestandaard Matter en is ook nog met het bekende koord te bedienen. Maar het is vooral de altijd passende motor die voor een doorbraak zorgt. Daarvoor heeft Coulisse zijn bestaande motoren licht aangepast. Aan het einde van de ongeveer 50 cm lange motor, deze wordt in zijn geheel in de rolgordijnbuis geschoven, zitten een soort van vleugels die zich tegen de binnenzijde van de buis klemmen. 

“Het moeilijke is dat aan de binnenkant van de buis vaak onbekende profielen zitten. We moesten dus op zoek naar een vormgeving die universeel is en goed kijken naar waar we de vleugels zetten zodat de buis niet als een ei-vorm gaat draaien. Aan de kant waar de motor uitsteekt, moet ook een soort legering komen. Daar hebben we een c-clip gebruikt.”

De Upgrade Kit leverde Coulisse uiteindelijk de CES 2023 Innovation Award in de categorie Smart Home op. “Het zorgde vooral voor veel positieve aandacht, ook bij onze klanten. We zijn een b2b-bedrijf, we verkopen onze producten via ons netwerk. Veel spelers in onze markt zijn zich onvoldoende bewust van de smart-hometrend en de enorme kansen die dit biedt. Dit is een bevestiging.”

Zelf kent hij geen twijfel meer. “In de jaren ’90 hoefde men ook geen mobiele telefoon – totdat men er een kreeg. Met smart homes gaat het 100% zeker dezelfde kant op. Bedrijven als Apple, Google en Amazon zetten er zo hoog op in. Iedereen krijgt het in huis en dan ga je het gebruiken.”

Onderwerp:
InnovatieWetenschap

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten