Nieuws
0

Promoveren op de ultieme golf

Benno Boeters

Steven Schmied heeft een ‘dream job’, volgens het blad Engineers Australia. Hij zoekt het – voor Australiërs – ultieme geluk: de ideale surfgolf die eindeloos doorgaat.

De ingenieur luchtvaart- en ruimtevaarttechniek werkt sinds 2006 aan een cirkelvormig bassin waarin je elke golf kunt creëren die je maar wenst. Schmied wil een zwembad bouwen met een diameter van 200 m, met een eiland in het midden (120 m doorsnee) en met een continue golf. Een commercieel doel, maar ook een wetenschappelijk project, waarop hij afgelopen dinsdag in Delft promoveerde.

De golf die Schmied – zelf een verwoed surfer – nu creëert in zijn proefopstelling bij de University of Tasmania (Australian Maritime College), is in feite een hekgolf. Een boegvormige wig die aan de buitenkant van het ronde bassin door het water wordt getrokken, veroorzaakt de golf. Insiders weten dat je daarop prima kunt surfen: een foto in het Australische blad toont Schmied in actie op de surfplank op de hekgolf achter een schip.

Het bad met de naar wens instelbare golf heeft ook een wetenschappelijke kant. In het bassin doet de onderzoeker proeven door deeltjes aan het water toe te voegen die vervolgens, door laserreflectie, de hydrodynamica feilloos weergeven. Vooral de interactie van het bewegende water met oevers is interessant. In proefopstellingen kan hij zo verschillende oevers of oevermaterialen – hard, zacht, beton of riet – onderzoeken en zoeken naar de boeg- en hekgolf en de oeverbescherming die erosie het beste tegengaan. Een zo gering mogelijke boeg-/hekgolf is bovendien in belang van zwemmers en recreanten in kleine bootjes.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×