Mischa Brendel
Met enige regelmaat schrijven wij in deze rubriek over EOS, wanneer het voor technici interessante verhalen bevat. En dat is zeker het geval met het februarinummer van het populairwetenschappelijke tijdschrift.
Er heerst al jaren controverse om de veiligheid in de Formule 1. Velen vinden het onverantwoord om nog langer zonder afgedekte cockpit rond te rijden, terwijl anderen juist vinden dat dit bij het spannende van de sport hoort. Het artikel Crashen zonder kleerscheuren maakt korte metten met de technische bezwaren tegen de invoering van overdekte cockpits.
Ook de moeite waard is het artikel De duizendpoot en de sprinkhaan, waarin de zeer verschillende strategieën van tech-giganten Google en Apple naast elkaar worden gelegd. Waar de eerste zich richt op zogenoemde ‘moonshots’ in een groot scala van onderzoeksgebieden, focust de tweede zich juist op één technologie om die dan met sprongen vooruit te helpen. De grote vraag hierbij is natuurlijk: wat wordt Apples volgende grote project?
Een kleiner en veel onheilspellender artikel is Een verdamd slecht idee?, waarin pijnlijk duidelijk wordt dat de gevolgen van een doorbrekende dam vrijwel altijd desastreus zijn. Een belangrijke vraag die in het artikel wordt gesteld: kunnen we een dam afbreken als we ervan af willen? De pogingen hiertoe die in het artikel aan de orde komen, voorspellen in ieder geval niet veel goeds.
Kortom, wederom een EOS die de moeite waard is.