Teake Zuidema
Een team van het Brookhaven National Laboratory kan reflecties van glas vrijwel volledig elimineren. Het resultaat is totaal transparant glas dat een veelvoud aan toepassingen kan hebben: van displays tot zonnepanelen.
‘We elimineren de reflectie van het glas niet met een coating van een of ander materiaal, maar door de geometrie van het glas zelf op nanoschaal te veranderen’, zegt Andreas Liapis, een van de onderzoekers.
Het team etst een patroon van kegelvormige nanostructuren in een glasplaat met behulp van een sjabloon van copolymeren. Deze materialen, bestaande uit verschillende monomeren, kunnen zichzelf door middel van zelfassemblage organiseren in een zich eindeloos herhalend patroon.
‘Glas reflecteert licht omdat het een andere brekingsindex heeft dan lucht’, zegt Liapis. ‘Door de geëtste nanostructuur is er echter niet langer sprake van een abrupte verandering van de brekingsindices. De overgang is geleidelijk waardoor er nauwelijks nog reflectie optreedt.’
Het reflectieloze glas kan volgens de uitvinders gemakkelijk op industriële schaal worden toegepast bij de productie van displays, zonnepanelen en gespecialiseerde lasers. Brookhaven is op zoek naar partners om de uitvinding te vermarkten.
Volgens Liapis werkt het principe met verschillende invalshoeken en over een breed spectrum: van zichtbaar licht tot nabij-infrarood. Bij tests bleek glas bedekt met structuren van een paar 100 nm dik minder dan 0,2 % van het opvallende rode licht te reflecteren.
In een ander experiment bleek dat een zonnepaneel afgedekt met het geëtste glas evenveel stroom kon opwekken als hetzelfde zonnepaneel zonder enige bedekking, maar aanzienlijk meer dan een paneel dat bedekt was met conventioneel glas.
Hetzelfde team etste eerder nanostructuren in glas waardoor de oppervlakten waterafstotend of zelfreinigend werden. De toegepaste nanostructuren imiteren patronen die in de natuur voorkomen, zoals de volledig non-reflectieve ogen van een mot.