Nieuws

Regeneratieve landbouw in Nederland: Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo starten ‘Het Wortel Collectief’

In een gezamenlijke inspanning om de toekomst van de Nederlandse landbouw te waarborgen, hebben Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo de handen ineengeslagen. Hun nieuwe initiatief, genaamd ‘Het Wortel Collectief’, richt zich op het implementeren van regeneratieve landbouwpraktijken in de teelt van wortelen. Dit project heeft als doel de bodemgezondheid te verbeteren en duurzame landbouwmethoden te bevorderen.

Wereldwijd wordt jaarlijks een enorme hoeveelheid landbouwgrond onherstelbaar beschadigd. Met dit initiatief willen de deelnemende partijen hier verandering in brengen. Door middel van regeneratieve landbouwpraktijken wordt niet alleen de bodem beschermd, maar wordt ook gestreefd naar een vermindering van CO2-uitstoot, optimalisatie van watergebruik en bevordering van biodiversiteit.

Fanny Weinbreck, Global R&D Director bij Agrifirm, benadrukt het belang van deze samenwerking: “Als Nederlandse coöperatie van boeren, zetten we onze unieke kennis en ervaring in om oplossingen te ontwikkelen die nodig zijn voor een gezonde bodem en een eerlijk inkomen voor boer en teler. We zien regeneratieve landbouw als een veelbelovende aanpak en delen graag onze oplossingen en ervaring binnen het Wortel Collectief.”

Eerste stappen en resultaten

De eerste projecten van Het Wortel Collectief zijn al van start gegaan. Op ongeveer 30 hectare landbouwgrond worden regeneratieve praktijken toegepast. In april 2024 zijn de eerste wortelen gezaaid, die vanaf september verwerkt worden in verschillende producten van Unilever, zoals soepen van Unox en maaltijdpakketten van Knorr. De eerder gezaaide waspeen voor Jumbo ligt sinds half juni in de winkels.

Unieke benaderingen per boerderij zijn essentieel vanwege de diverse eigenschappen van elk stuk land. Enkele toegepaste methoden zijn:

  • Niet-kerende bodembewerking: waarbij de bodem minimaal wordt verstoord.
  • Planten van bodembedekkers: om erosie en uitdroging tegen te gaan.
  • Gebruik van organische meststoffen en biologische gewasbeschermingsmiddelen: om gewassen te voeden en beschermen.

Samenwerken voor een veerkrachtiger voedselsysteem

Het Wortel Collectief gebruikt een framework gebaseerd op het Sustainable Agriculture Initiative (SAI). Dit framework helpt om de impact van het project te meten aan de hand van indicatoren voor biodiversiteit, bodemgezondheid, watergebruik en klimaat.

Emilie Haspeslagh, Duurzaamheidsdirecteur van Ardo, licht toe: “Bij Ardo geloven we sterk in regeneratieve landbouwpraktijken met een focus op bodemgezondheid. Door samen te werken binnen het Wortel Collectief kunnen we innovatieve landbouwmethoden op grotere schaal implementeren en waardevolle kennis delen.”

De samenwerking tussen Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo is een veelbelovende stap richting een duurzamer voedselsysteem in Nederland. Debora van der Zee, general manager Nutrition Noord-Europa bij Unilever, zegt: “Binnen het Wortel Collectief gaan we veel leren en kennis uitwisselen. Deze opgedane kennis zetten we in om toekomstige projecten te verbeteren en op te schalen.”

Ton van den Hoek, manager AGF Jumbo Supermarkten, voegt toe: “We zijn trots dat onze verse waspeen, geteeld volgens regeneratieve landbouwpraktijken, nu al beschikbaar is in onze winkels. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze bedrijfsvoering en we dragen graag bij aan de toekomst van gewassenteelt.”

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×