Nieuws
0

Rusland neemt snelle kweekreactor in bedrijf

Herman Damveld

Rusland heeft een snelle kweekreactor in bedrijf genomen.

Het gaat om de BN-800 bij Beloyarsk met een elektrisch vermogen van 800 MW, waar op 3 juli de eerste kernsplijting gebeurde. De centrale heet ook wel Beloyarsk-4 en is de opvolger van Beloyarsk-3, een kweekreactor van 600 MW die in 1980 in bedrijf kwam. Maar waar de BN-600 werkt op middelhoog verrijkt uraniumdioxide, zal de BN-800 een mengsel van uranium en plutonium gebruiken. De nieuwe reactor is zo onder meer te gebruiken om plutonium uit kernwapens die worden ontmanteld te gebruiken voor het opwekken van energie.

In de jaren zeventig werd een grote toekomst voor snelle kweekreactoren voorspeld, omdat hiermee meer energie uit splijtstof is te halen. De kweek­reactoren produceren namelijk behalve warmte voor elektriciteit ook nieuwe splijtstof, die in een andere kernreactor is te gebruiken. Kweekreactoren zijn echter ook omstreden, mede omdat ze door de zeer hoge temperatuur in de reactorkern en het gebruik van natrium als koelmiddel gevoeliger zijn voor ongelukken dan andere kerncentrales.

Het International Atomic Energy Agency (IAEA) in Wenen verwachtte in 1980 dat in het jaar 2005 zo’n 200.000 MW aan kweekreactoren in bedrijf zou zijn. Deze verwachting kwam niet uit. Rusland is het enige land ter wereld met grootschalig gebruik van dit type reactor (totaal 1.400 MW).

Er is echter de laatste jaren een hernieuwde interesse. China opende in 2011 een experimentele reactor van 20 MW om fundamenteel onderzoek uit te voeren, gericht op een grootschalige inzet van kweekreactoren. Ook Frankrijk wil een snelle kweekreactor in bedrijf hebben: de ASTRID (Advanced Sodium Technological Reactor for Industrial Demonstration), met een beoogd vermogen van 600 MW. Volgens het Franse commissariaat voor kernenergie komt deze rond 2025 in bedrijf.

Onderwerp:
ElektrotechniekEnergieMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten