Nieuws
0

Sojabonenafval voor energie

Mischa Brendel

Onderzoeksinstituut ECN heeft het Indiase bedrijf Thermax een licentie verstrekt om MILENA biomassavergassingsinstallaties te bouwen en verkopen.

Met de MILENA-technologie kunnen allerlei soorten biomassa, zoals landbouwafval omgezet worden in een gas. Dit gas bestaat uit meerdere componenten, legt Ruud van den Brink, business developer biomassa bij ECN uit: 'Het bevat onder meer syngas en methaan, maar bijvoorbeeld ook teren die uit het gas gefilterd moeten worden.' Het gas wordt vervolgens omgezet in biogas, biodiesel, of elektriciteit.

ECN, Thermax en het Nederlandse bedrijf Royal Dahlman bouwen bij een sojaplantage in India nu een demo-installatie die afval van de sojaoogst om zal zetten in energie. 'De installatie zal hiervoor de stelen van sojaplanten gebruiken', aldus Van den Brink. 'Die zijn relatief gemakkelijk om te zetten.' Het gaat om een kleinschalige vergasser met een vermogen van één megawatt elektriciteit. De opgewekte energie zal worden ingezet voor de verwerking van sojabonen.

De technologie is vooral geschikt voor de lokale opwekking van energie, iets wat de Indiase overheid goed uit zou komen gezien de recente problemen met het landelijke elektriciteitsnet. Mocht de demo-installatie een succes blijken, dan hebben Thermax en de Indiase overheid al plannen om duizenden kleinschalige vergassers over heel India te installeren.

Als licentiehouder van de MILENA-technologie, ontvangt ECN een bedrag voor elke installatie waarin de technologie wordt toegepast. Ook Royal Dahlman deelt mee in de opbrengsten.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten