Nieuws

Solar Team Twente en Innoptus Solar Team in nek-aan-nekrace voor wereldtitel

De Bridgestone World Solar Challenge nadert zijn ontknoping. Solar Team Twente en Innoptus Solar Team zijn verwikkeld in een spannende strijd om de eerste plaats. Met nog maar één dag te gaan, is het verschil tussen de twee teams slechts 25 minuten. De derde plaats wordt bovendien bezet door Brunel Solar Team, wat een winnaar uit de Benelux zo goed als zeker maakt. Wie zal er als eerste over de finishlijn in Adelaide rijden?

Wind tegen

De voorlaatste racedag begon met een flinke uitdaging voor de zonneauto’s: een harde frontale wind. Dit maakte het rijden moeilijker en minder efficiënt. Solar Team Twente, dat de nacht doorbracht op zo’n 65 kilometer voor Coober Pedy, probeerde desondanks in te lopen op de Belgen, die gisteren hun voorsprong zagen slinken.

Bij de eerste stop van de dag verhoogde het Twentse team het tempo met 15 km/u, maar de Belgen reageerden direct en deden hetzelfde. Zo werd de eerste aanval van de Tukkers afgeslagen. “Het kopiëren van de snelheid heet spiegelen en maakt het lastig om in te lopen op de concurrentie. Het is een schaakspel, waarbij beide partijen wachten tot de ander een fout maakt”, aldus strateeg Mark Boulogne.

Menselijke muur

Solar Team Twente liet zich niet uit het veld slaan door de wind en zette alles op alles om hun auto zo goed mogelijk op te laden. Het team deed hun slogan – Powered by Human Energy – eer aan. Om de auto tijdens het laden met open paneel te beschermen tegen de wind, vormde het team een menselijke muur. En met succes, in een half uur laadden ze hun auto flink bij dankzij het heldere ochtendlicht van de Zuid-Australische zon.

Laatste kans

Met nog ruim 600 kilometer te gaan, is het nog onduidelijk hoeveel energie er precies in de accu van de Belgen zit. De Tukkers moeten daarom geduld bewaren en hopen op een kans om hun rivalen in te halen. “Zolang wij de druk erop houden, kan het muntje twee kanten opvallen: óf de Belgen rijden hun accu te vroeg leeg óf ze blijven ons voor tot aan de finish. De laatste 24 uur doen we er alles aan om het laatste te voorkomen. Op het laatste stuk is alles nog mogelijk. Er komen nog heuvels aan en je komt weer in stedelijk gebied wat betekent dat het drukker wordt. De strijd is nog niet gestreden”, vertelde raceleider Kirsten Bouwman tijdens voorlaatste controlstop Glendambo.

De studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion zijn na de vierde racedag aangekomen bij hun laatste nachtstop in de Australische Outback. Ze zijn nu nog ongeveer 247 kilometer van Adelaide verwijderd, wat betekent dat ze morgen de finish zullen bereiken. Met 35 kilometer tot de Belgen hoopt het team morgenochtend op de valreep aan het langste eind te trekken en wereldkampioen te worden.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×