Eind 2026 vertrekt SpaceX’s Starship met Tesla’s humanoïde robot Optimus naar Mars. Als deze testmissies slagen kunnen de eerste menselijke voetstappen op de rode planeet al in 2029 gezet worden.
Elon Musk heeft opnieuw ambitieuze plannen: de eerste bemande missie naar Mars zou al in 2029 kunnen plaatsvinden. In een post op X (voorheen Twitter) liet de oprichter van SpaceX weten dat Starship eind 2026 zal vertrekken richting de rode planeet, met aan boord Tesla’s humanoïde robot, Optimus.
Als deze testmissies succesvol verlopen, kunnen de eerste mensen binnen vijf tot zeven jaar voet zetten op Mars.
Starship departs for Mars at the end of next year, carrying Optimus.
— Elon Musk (@elonmusk) March 15, 2025
If those landings go well, then human landings may start as soon as 2029, although 2031 is more likely. https://t.co/JRBB95sgNN
Lees ook: Ruimtevaartbedrijven zetten in op nucleair ruimteschip – kan diepe ruimte verkennen
Optimus: de eerste “bewoner” van Mars
Elon Musk gaf aan dat de menselijke robot Optimus, zal deelnemen aan de komende marsmissie. Musk beweerde eerder dat Optimus wel eens het meest waardevolle bezit van Tesla zou kunnen worden, en dat de robot in waarde alle andere Tesla-ondernemingen zou kun overtreffen.


Optimus is 1,73 meter lang, weegt 57 kilogram en beschikt over een 2,3 kWh batterij. Dankzij 40 elektromechanische actuatoren heeft Optimus een menselijke bewegingsvrijheid en kan hij objecten hanteren met precisie. De robot beweegt met een snelheid tot 8 km/u en kan lasten tot 20 kilogram dragen. Hoewel de exacte rol van Optimus op Mars nog onbekend is, wordt de robot ontworpen om in de toekomst repetitieve en fysiek belastende taken te automatiseren.
“Mensen op mars vanaf 2029”
De aankondiging van Musk roept de vraag op hoe haalbaar een bemande Marsmissie in de nabije toekomst is. Hoewel SpaceX met Starship enorme stappen zet in ruimtereizen, zijn er nog grote uitdagingen. Denk aan:
- Levensondersteuning: Een reis naar Mars duurt zes tot negen maanden. Het ontwikkelen van duurzame voedsel-, water- en zuurstofvoorzieningen is cruciaal.
- Stralingsbescherming: Astronauten worden blootgesteld aan hoge doses kosmische straling. Effectieve bescherming is nog in ontwikkeling.
- Psychologische impact: De langdurige isolatie en de enorme afstand tot de aarde kunnen een zware tol eisen op de bemanning.
- Terugkeer naar aarde: In tegenstelling tot de maan is terugkeren van Mars een veel complexer en duurder proces.
Starship
Starship is een ruimtevaarttuig van 122 meter hoog en de krachtigste raketmotoren ooit, en is de ruggengraat van Musk’s Marsvisie.
Het volledig herbruikbare ontwerp moet ruimtereizen goedkoper en efficiënter maken. Starship wordt niet alleen ingezet voor Marsmissies, maar speelt ook een rol in NASA’s Artemis-programma, waarbij een aangepaste versie van de raket astronauten naar de maan zal brengen.
SpaceX heeft al verschillende testvluchten uitgevoerd met Starship, waarvan sommige eindigden in explosies. Toch past dit binnen de ‘fail fast, learn fast’-strategie van het bedrijf. Door snel prototypes te testen en te verbeteren, hoopt SpaceX binnen enkele jaren een betrouwbaar interplanetair transportsysteem te realiseren.

De race naar Mars
Hoewel Musk de meest ambitieuze plannen heeft, is SpaceX lang niet de enige speler in de race naar Mars. NASA werkt aan het Artemis-programma en overweegt een Marsmissie in de jaren 2030. China heeft ook plannen aangekondigd om rond 2035 astronauten naar Mars te sturen. De komende jaren zullen bepalend zijn voor wie als eerste een bemande missie naar de rode planeet kan realiseren.
De huidige race naar Mars vertoont parallellen met de historische race naar de maan in de jaren ‘60. Tijdens de Koude Oorlog streden de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie om als eerste een mens op de maan te zetten. Dit resulteerde in de succesvolle Apollo 11-missie van NASA in 1969, waarbij Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eersten voet zetten op het maanoppervlak.
Een stap dichterbij
De Marsdroom komt met immense uitdagingen. Toch heeft SpaceX al meerdere malen bewezen dat het in staat is om “onmogelijke” doelen te realiseren. Of mensen daadwerkelijk in 2029 of 2031 op Mars zullen landen, blijft een vraagstuk. Wat wel vaststaat, is dat de technologie en inspanningen van SpaceX de weg vrijmaken voor een toekomst waarin interplanetaire reizen steeds dichterbij komen.