Nieuws
0

Stap naar grootschalige zeewierproductie

Thomas van de Sandt

  • Groei op matten
  • Spinoff opgericht

Dankzij een nieuwe kweekmethode komt de grootschalige productie van zeewier een stap dichterbij. Acht van de elf bedrijven uit het Europese onderzoeksconsortium At-Sea, dat de kweekmethode ontwikkelde, hebben inmiddels een spinoff (At-Sea Technologies) opgericht om commerciële zeewierfarms op te zetten.

Nu nog wordt zeewier geteeld op touwen en netten. At-Sea gebruikt echter matten van textieldoek waar de algen makkelijk op hechten. Dit maakt het mogelijk om op grotere oppervlakten zeewier te kweken. De opbrengst loopt op tot 13,5 kg nat zeewier per m2, zo laten proeven in Noorwegen, Schotland en Ierland zien. Droog is dat 2 kg per m2.

 

 ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) ontwierp met dit systeem een kant-en-klare zeewierfarm die overal in de Noordzee tussen 1 en 3 m diepte kan worden aangelegd. Zulke kwekerijen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van duurzame energie(dragers) uit biomassa, zo berekent het instituut. ‘Zeewierteelt op minder dan 10 % van het Nederlandse deel van de Noordzee levert evenveel energie per jaar op als de in het Nationaal Energieakkoord voorgenomen capaciteit voor windenergie op land en zee samen (350 PJ).’

De kwekerijen zouden kunnen profiteren van nutriënten die door de rivieren mee naar zee worden genomen. Zo is nauwelijks toevoeging van nutriënten nodig en wordt tegelijkertijd eutrofiëring van het water tegengegaan, stelt ECN.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×