Thomas van de Sandt
De komende weken gaan de voorbereidende werkzaamheden van start voor de Blue Energy pilot op de Afsluitdijk, die energie wint door het mengen van zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. In april gaat officieel de eerste schop in de grond en een half jaar later moet de pilotinstallatie draaien.
De installatie komt te staan bij Breezanddijk, aan de IJsselmeerzijde. Het zoute water komt via een pijpenbrug over de weg het gebouw binnen. ‘Het is voor het eerst dat we praktijkwater gebruiken’, vertelt Rik Siebers, directeur van Redstack, het bedrijf dat Blue Energy ontwikkelt. In het laboratorium en in een kleine proefinstallatie bij Frisia Zout in Harlingen blijkt het technische principe wel al te werken.
Blue Energy werkt door het zoute en zoete water van elkaar te scheiden met ion-selectieve membranen die wel zoutionen, maar geen water doorlaten. Door het verschil in concentratie stromen Na+ en Cl–ionen naar de zoete kant en ontstaat een chemisch potentiaalverschil, waarmee elektriciteit is op te wekken.
Het water uit het IJsselmeer en de Waddenzee wordt straks alleen gefilterd, daarna gaat het naar een achttal installaties, waarin Redstack de invloed van verschillende parameters – zoals het soort membranen, de stroomsnelheid en de afmetingen – gaat testen. ‘We gaan op zoek naar de ideale afmetingen en omstandigheden om energie te produceren. Daarna willen we met een aantal stacks laten zien dat het ook mogelijk is het proces voor langere tijd te bedrijven’, aldus Siebers.
‘De pilot is geslaagd als we energie kunnen produceren voor een redelijk acceptabel bedrag. Omdat we nu nog vooral met labinstallaties werken is hierover nog nauwelijks iets te zeggen’, vervolgt hij. Na de pilot, die in totaal drie jaar zal duren en uitgevoerd wordt met projectpartners Fujifilm, Wetsus en Redstack, moet het proces verder worden opgeschaald tot een demonstratie-installatie.