Wat doe je als je een lange carrière bij Philips achter de rug hebt en daarna succesvol een bedrijf hebt opgebouwd en verkocht? Velen zouden op hun lauweren gaan rusten, Cees van Nimwegen ontwikkelde daarna een uiterst efficiënte methode om energie op te slaan. In het Ecodorp in Boekel worden daarmee al huizen verwarmd en meer projecten staan op de rol.
“Cees is een geboren uitvinder”, zegt Gonny van der Vorst, de partner van Van Nimwegen in Cesar Energy Storage en in het dagelijks leven. Eigenwijs ook, voegt zij eraan toe. Ze vertelt hoe hij daardoor na 25 jaar bij Philips vertrok en daarna een veel goedkopere manier bedacht om cd’s te masteren. “Op een gegeven moment was hij daarmee marktleider, vóór bijvoorbeeld Sony. Hij heeft dat bedrijf in 1999 verkocht.”
60 jaar was Van Nimwegen toen nog maar. Daarna stortte hij zich op het opknappen en verkopen van panden, maar de uitvinder in hem verdween niet. “Al rond de eeuwwisseling had hij het idee dat we meer groene energie zouden opwekken, die ergens opgeslagen zal moeten worden.”
Hij keek eerst naar warmteopslag in water, maar door het kookpunt daarvan is de capaciteit beperkt: 60 kWh per kubieke meter. Uiteindelijk kwam hij voor de opslag uit op gemalen staalslakken gemengd met beton om er een volledig consistente massa van te maken. Dat bleek de oplossing. In dit massieve mengsel kan tussen de 250 en 270 kWh per kubieke meter worden opgeslagen. Cesar Energy Storage was geboren.
Een eerste opstelling is bij het Ecodorp in Boekel gebouwd. In een ronde constructie met een diameter van 15 meter, inclusief 2 meter dikke isolatie rondom (R-waarde: 60), is een opslag van 400 kuub gebouwd met een capaciteit van 100 MWh. De opslag heeft een rendement van 70%, die nog hoger wordt wanneer de inhoud groter wordt.
Door de opslag lopen buizen van RVS 80mm. Die worden door 600 zonnepanelen onder stroom gezet en verwarmen als een mega broodrooster het staalslakkenmengsel tot wel 450 graden. In de winter wordt de warmte uit de opslag gehaald door lucht door de buizen te laten stromen. Een warmtewisselaar draagt die warmte over aan het warmtenet dat de 36 huizen in het Ecodorp verwarmt.
“Om een referentiekader te geven;” zegt Van der Vorst, “een elektrische batterij of zoutbatterij kost op dit moment minimaal tussen de 700 en 800 euro per kWh. De bouw bij het Ecodorp in Boekel kost 4 euro per kWh.” De oplossing is zeer low-tech, herhaalt ze enkele malen. “Bij de bouw van nieuwe huizen moet je voor de warmteopslag op tussen de 12.000 en 15.000 euro aan kosten per woning rekenen. Maar daarna hebben die woningen de rest van de levensduur geen kosten meer aan verwarming.”
De installatie in Boekel is up and running. Een tweede warmteopslag wordt gebouwd in St. Oedenrode, voor de verwarming van 20 appartementen in een gesaneerde boerderij. “En we hebben wel acht partijen die een voorstel serieus in overweging nemen. Niet alleen woningen, bijvoorbeeld ook pluimveeboerderijen die drie tot vijf perioden per jaar kuikens warm moeten houden of een coatingbedrijf dat hoge temperaturen nodig heeft.”
Van Nimwegen en Van der Vorst runnen nu het bedrijf samen: hij de techniek, rekenwerk, planning en samenwerking met de bouwers, zij de overige zaken. “We willen spoedig de samenwerking aangaan met een grote partij. Het enige dat wij dan nog doen is rekenen, adviseren en lintjes doorknippen. In de afgelopen weken is daarin al veel gebeurd, maar we hebben nog even geduld nodig.”