Nieuws
0

Techniek in trek bij meisjes

Marianne Pinckaers

Vandaag vond Girlsday plaats, georganiseerd door het expertisebureau VHTO. Op deze dag kunnen meisjes kennismaken met techniek en bètavakken.

Het bureau hoopt zo meer meisjes enthousiast te maken voor banen in de technische sector. Dat is nodig, want nog steeds kiezen veel minder meisjes dan jongens een technisch vakkenpakket op de middelbare school. Al wordt het verschil steeds kleiner, zo blijkt uit recente cijfers.

Op de middelbare school stijgt het percentage meisjes dat voor techniek kiest al, meldde het CBS vandaag. Meisjes kozen de afgelopen twaalf jaar vaker voor het profiel Natuur en Techniek (N&T), het vakkenpakket met wiskunde b, natuurkunde en scheikunde. Zo steeg het aantal meisjes dat voor N&T koos van 2 % naar 10 % op de havo en van 6 % naar zelfs 28 % op het vwo. De stijging is voornamelijk te danken aan de vernieuwde tweede fase, waardoor de leerlingen de profielen Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid, het vakkenpakket met biologie en scheikunde, met elkaar kunnen combineren. In vergelijking: ongeveer 26 % van de jongens op de havo koos de afgelopen jaren voor Natuur & Techniek en circa 43 % op het vwo.

Hoewel er meer meisjes kiezen voor een technisch profiel op de middelbare school, zet deze trend (nog) niet door op het hbo en wo. Het aantal vrouwen in het hoger onderwijs dat een techniek-, industrie- of bouwkundediploma haalde, steeg van 2 % in 2006 naar 3 % in 2015.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×