Nieuws

Tesla’s voorsprong slinkt: nieuwe EV-batterij is gamechanger

© Stellantis / Dodge

De Nieuwe semi-solid-state batterij biedt hogere energiedichtheid, supersnelle laadtijden en grote gewichtsbesparing.

In de race naar betere batterijen voor elektrische voertuigen lijken Stellantis en het Amerikaanse Factorial Energy een belangrijke stap te hebben gezet. Samen hebben ze een nieuwe semi-solid-state batterij ontwikkeld die nu onder realistische omstandigheden succesvol is getest in twee bekende modellen: de Dodge Charger Daytona en de Mercedes-Benz EQS.

De prestaties? Op veel vlakken beter dan wat Tesla vandaag de dag biedt.

Wat maakt deze nieuwe batterij zo bijzonder?

De nieuwe batterij van Stellantis en Factorial Energy gebruikt een semi-vaste elektrolyt — een stabiel, gelachtig materiaal — in plaats van de vloeibare elektrolyt die typisch is voor klassieke lithium-ion batterijen.

Deze innovatieve aanpak combineert de voordelen van conventionele technologie (betrouwbaarheid en productievolumes) met de ambities van volledig solid-state batterijen (veiligheid en hogere prestaties).

Belangrijke specificaties:

  • Energiedichtheid: 375 Wh/kg (vergelijk: huidige batterijen: 200-300 Wh/kg)
  • Laadtijd: van 15% naar 90% in circa 18 minuten bij kamertemperatuur
  • Vermogen: tot een 4C-discharge rate (vier keer de capaciteit per uur)
  • Temperatuurtolerantie: efficiënt tussen -30°C en 45°C

Dit betekent in de praktijk dat elektrische voertuigen een aanzienlijk grotere actieradius krijgen zonder dat ze zwaarder worden, terwijl ze bovendien veel sneller kunnen laden — twee pijnpunten die EV-rijders vandaag nog vaak ervaren.

Een schets van de nieuwe batterij. © Stellantis

Semi-solid-state: een slimme tussenoplossing

Hoewel volledig solid-state batterijen als de “heilige graal” worden gezien — denk aan maximale veiligheid, minimaal gewicht en nauwelijks degradatie — zijn ze vooralsnog moeilijk op grote schaal betaalbaar te produceren. De semi-solid-state aanpak biedt een realistisch en eerder implementeerbaar alternatief.

Door gebruik te maken van een polymeer-gebaseerde semi-vaste cel stabiliseren Stellantis en Factorial de anode (normaal een zwak punt bij batterijveroudering) en verkleinen ze de risico’s op oververhitting of kortsluiting. Dit verlaagt bovendien de structurele vereisten rond koeling en versteviging.

Resultaat: voertuigen kunnen mogelijk 200 tot zelfs 900 kilo lichter worden, wat niet alleen de actieradius vergroot, maar ook de productie- en materiaalkosten verder omlaag brengt. Volgens Stellantis verlaagt iedere bespaarde pond het fabricageproces met ongeveer $5.

Tesla krijgt serieuze concurrentie

Tesla geldt nog altijd als technologieleider in batterij-innovatie, vooral door hun snelle laadtijden en efficiënte accupakketten (bijv. hun nieuwe 4680-cellen). Toch haalt de semi-solid batterij van Stellantis en Factorial in sommige opzichten Tesla in:

  • Snellere laadtijd dan Tesla’s huidige Supercharger-snelheden.
  • Hogere energiedichtheid, wat langere rijafstanden mogelijk maakt.
  • Grotere temperatuurtolerantie, met minder capaciteitsverlies in kou.

Bovendien toont het feit dat Factorial’s cellen al in bestaande voertuigen functioneren (in tegenstelling tot veel andere solid-state beloften) aan dat de technologie rijper is voor commercialisering dan veel experts tot nu toe verwachtten.

De batterij werd o.a. getest in een Mercedes-Benz EQS. © Mercedes-Benz

Maar…

De grote uitdaging blijft voorlopig de kostprijs. Semi-solid-state cellen zijn nu nog 10 tot 30 keer duurder dan klassieke lithium-ion accu’s. Maar als de productie kan worden opgeschaald — bijvoorbeeld via samenwerkingen met Chinese giganten of nieuwe megafabrieken in de VS en Europa — kan deze prijs snel dalen.

Hier herhaalt zich het klassieke patroon uit de EV-wereld: schaalgrootte maakt innovatie betaalbaar. Vergelijk het met de lithium-ion batterijen van twintig jaar geleden, die toen ook onbetaalbaar leken.

Introductie binnen enkele jaren

Factorial Energy mikt op een introductie binnen enkele jaren. Dankzij de bestaande testen in de Dodge Charger Daytona (gericht op prestaties) en de Mercedes-Benz EQS (gericht op efficiëntie) lijkt grootschalige toepassing binnen bereik.

Met Stellantis’ investering van $75 miljoen in 2021 als aanjager, en de groeiende vraag naar betere batterijen, zou dit weleens de grootste sprong in batterijtechnologie sinds de introductie van lithium-ion kunnen zijn.

Onderwerp:
InnovatieVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten