Mischa Brendel
ASTRON vraagt het publiek om hulp in de zoektocht naar de oorsprong van de honderdduizenden sterrenstelsels die inmiddels zijn ontdekt door radiotelescoop LOFAR.
Het project, LOFAR Radio Galaxy Zoo, richt zich op het ordenen van de immense hoeveelheden data. Hoewel veel van die data automatisch verwerkt kunnen worden, blijken de algoritmes die dit doen nog altijd minder goed in staat om dit werk uit te voeren dan het menselijk oog. Deelnemers aan het project kijken naar gevisualiseerde radiogolven die extreem hete gassen, uitgestoten door de nabije omgeving van zogenoemde supermassive black holes (superzware zwarte gaten), tonen.
Deelnemers aan het citizen science project LOFAR Radio Galaxy Zoo wordt gevraagd vast te stellen vanuit welk sterrenstelsel de gaspluimen op de afbeeldingen afkomstig zijn. Op de website van het project staat een stap-voor-stap-tutorial die uitlegt hoe je kunt aangeven wat volgens jou de bron is van een gasstructuur.
En dat is geen overbodige luxe: het vaststellen van radiobronnen blijkt best ingewikkeld. Deelnemers lopen drie stappen door. Ze krijgen een optische afbeelding voorgeschoteld, met daarin getekend diverse blauwe en gele lijnen. Het doel is om clusters van radiogolven te koppelen aan een enkele optische bron. Hiertoe selecteren deelnemers in de eerste stap de radiogolfclusters die bij elkaar horen; in de tweede stap wordt de optische bron van de radiogolven geselecteerd. Mochten zich in de eerste twee stappen problemen voordoen, dan kunnen deelnemers dit in de derde stap aangeven.