Nieuws
0

TU Delft ontwikkelt simulatiemodel voor scheepvaartverkeer

Mischa Brendel

De vraag naar simulatiemodellen voor het scheepvaartverkeer in havens groeit; schepen worden steeds groter en varen sneller en de havens worden steeds drukker.

Een zo efficiënt mogelijke afhandeling van de verkeersstromen komt de capaciteit van havens ten goede, zo vertelt prof.ir. Han Ligteringen van de TU Delft. De technische universiteit voert samen met de Jiaotong Universiteit uit Shanghai een onderzoeksproject uit naar de ontwikkeling van een simulatiemodel voor drukke havens. ‘Daarnaast krijgen we door het model een beter inzicht in de veiligheid in havens’, aldus Ligteringen.

 

Volgens Ligteringen voldoen de huidige modellen niet, omdat deze de interactie tussen schepen niet correct beschrijven. Ook de koersvariaties van individuele schepen door menselijke factoren en wisselende externe omstandigheden, zoals mist en wind, worden in de bestaande modellen niet voldoende meegenomen. Ligteringen: ‘Vooral voor het onderwerp veiligheid is het erg belangrijk om menselijke factoren goed mee te nemen.’

 

Voor het ‘havenmodel’ putten de wetenschappers onder meer uit ervaring die met andere verkeersmodellen van de TU Delft al is opgedaan, bijvoorbeeld met modellen voor voetgangersstromen. De reden hiervoor is dat schepen net als voetgangers een grote vrijheid hebben in het kiezen van een route en de interactie met anderen. Uit een ander onderzoek aan de TU Delft en onderzoeksinstituut Marin bleek dat gedetailleerde data van het Automatic Identification System dat schepen aan boord hebben erg geschikt is om het vaargedrag van schepen onder wisselende omstandigheden te bestuderen.

 

De Delftse onderzoekers denken dat met een innovatieve aanpak uit de speltheorie uiteindelijk het gedrag van individuele schepen en hun interacties onder wisselende omstandigheden nauwkeurig voorspeld kan worden. Door de samenwerking met de Jiaotong Universiteit kan de toepasbaarheid van het model uitgebreid getest worden aan de hand van gegevens uit de havens van Rotterdam en van Shanghai.

 

Het project is een onderdeel van een gezamenlijk onderdeel van NWO en de National Natural Science Foundation of China, de Chinese tegenhanger van NWO.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten