Indra Waardenburg
Chirurgen kunnen in de toekomst gebruik maken van fotoakoestiek (combinatie van licht en geluid) om al tijdens een tumoroperatie eventuele uitzaaiingen in beeld te brengen en te verwijderen. Dit blijkt uit het onderzoek van Diederik Grootendorst, die op 17 april aan het MIRA instituut van de UT promoveerde.
Grootendorst onderzocht het gebruik van deze niet-invasieve techniek op twee manieren: met en zonder contrastvloeistof. Bij uitzaaiingen van een kwaadaardige huidtumor (melanoom) is de kleurstof melanine, die veel licht absorbeert, vaak aanwezig. Door verschillende frequenties laserlicht toe te passen kon de promovendus melanine van bloed, dat het laserlicht ook goed absorbeert, onderscheiden.
Bij tumoren die zelf geen kleurstof produceren gebruikte de promovendus een contrastvloeistof op basis van ijzeroxide nanodeeltjes. Uitzaaiingen nemen deze vloeistof niet op, waardoor op het beeld zogenaamde gaten ontstaan op de plaats waar zij zich bevinden.
Lees verder onder de afbeelding
Bij een gezonde lymfeklier verspreiden ijzeroxidedeeltjes zich gelijkmatig, terwijl er gaten ontstaan bij uitzaaiingen. (Copyright: UTwente)
Het gebruik van fotoakoestiek resulteert binnen tien tot vijftien minuten in een beeld waarmee de chirurg een uitspraak kan doen over de aard van het weefsel. Verder (klinisch) onderzoek moet uitsluitsel geven over de betrouwbaarheid van deze toekomstige techniek.