Nieuws

Van afvalwater naar groen gas in Vlissingen

HoSt Groep, een bedrijf dat oplossingen voor bio-energie biedt, zet biogas afkomstig van de industriële afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van Evides Industriewater in het havengebied van Vlissingen om tot groen gas. Dit levert jaarlijks 1,6 miljoen m3 duurzaam gas voor het aardgasnet op, voldoende om 1300 huishoudens van gas te voorzien.


In de AWZI zetten bacteriën onder zuurstofloze en gecontroleerde condities de organische delen in het afvalwater om in biogas en schoon water – anaerobe zuivering geheten. Met een actief koolfilter wordt daarna eerst waterstofsulfide (H2S) uit het biogas verwijderd.


Het gas dat overblijft bestaat uit CH4 en CO2 in verhoudingen die niet in het gasnet zijn toegestaan. Door het overschot aan CO2 te verwijderen, is het methaangas wel goed bruikbaar. Dit gebeurt door het gas te comprimeren tot een druk van 12 tot 16 bar en door een membraan te leiden.

“Het voelt wat contra-intuïtief”, zegt Tjeerd Smit, directeur Own and Operate binnen de HoSt Groep. “Methaan is een kleiner molecuul dan CO2. Toch kan CO2 onder die druk wel door het membraan heen en wordt in de lucht gelaten, met een efficiëntie van 99,5%. Bij grootschalige installaties kunnen we het vrijkomende CO2 vloeibaar maken, en transporteren naar derden ter vervanging van fossiel geproduceerde CO2.” Het methaangas, ofwel groen gas, dat overblijft wordt geleverd aan het aardgasnet.


“Nog meer dan de techniek, is het verdienmodel interessant”, zegt Smit. “Deze installatie is zonder enige vorm van subsidie neergezet. Deze inrichtingen zijn uitgesloten van de SDE-regeling. Zelfs daar buitenom en voor de gascrisis begon zagen we toch mogelijkheden om een economisch haalbare businesscase met deze techniek op te zetten.”


Biogas is volgens Smit een ‘uniek product’. “Voor elektriciteit zijn meerdere manieren om dat te produceren. Voor groen gas zijn nog geen andere manieren dan via biologische processen.” Daarnaast is groen gas voor waterschappen een interessant alternatief voor de biogasmotor waarmee zij vaak elektriciteit opwekken. “Evides wilde de productiecapaciteit daarvan uitbreiden, maar dat mocht niet vanwege de NOx-uitstoot. Door de biogasmotor weg te halen en het biogas op te waarderen naar groen gas, haal je de NOx-uitstoot weg.”


De Nederlandse overheid ziet ook potentie in groen gas. in het Klimaatakkoord is afgesproken om in 2030 2 miljard m3 groen gas te maken, tegen een totaal verbruik van 40 miljard kuub nu. “We zitten nu op 225 miljoen m3 groen gas. Dat geeft aan dat velen nog onderschatten wat er moet gebeuren, willen we naar een duurzaam energiesysteem toe. Wij doen onze uiterste best om een bijdrage te leveren.”

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten