VDL Groep onderzoekt de mogelijkheid om elektrolyzers te produceren in de voormalige autofabriek in Born. Dit zou een nieuwe invulling geven aan de productiefaciliteiten waar voorheen auto’s van de band rolden.
VDL Groep heeft al sinds 2022 plannen om elektrolyzers op grote schaal te produceren. Deze apparaten, essentieel voor de productie van groene waterstof uit duurzame energiebronnen, zouden kunnen profiteren van de expertise die VDL heeft opgebouwd in de automotive-sector. Het zusterbedrijf VDL Steelweld, gespecialiseerd in productielijnen voor auto’s, zou deze ervaring kunnen inzetten om de productie van elektrolyzers efficiënt en kosteneffectief in te richten.
Volgens Marius Ponten van VDL Hydrogen Systems zou het in de toekomst mogelijk zijn dat elektrolyzers van de productielijn in Born rollen. De ontwikkeling hiervan vindt momenteel plaats in Eindhoven, waar een team werkt aan een proefopstelling in Almelo. De elektrolyzers die VDL voor ogen heeft, zijn fors: ruim twee bij twaalf meter groot. De productie ervan vertoont veel gelijkenissen met de manier waarop auto’s worden gebouwd.
Groene waterstof
Waterstof, geproduceerd met elektriciteit uit wind- en zonne-energie, speelt een grote rol in het verduurzamen van industrieën zoals de chemische sector, staalproductie en kunstmestindustrie. Ook in transport, zoals scheep- en luchtvaart, en als opslagmedium voor groene energie, wordt waterstof gezien als een veelbelovende oplossing. Deskundigen geven aan dat voor een succesvolle energietransitie duizenden elektrolyzers nodig zullen zijn.
VDL Groep volgt de ontwikkelingen in de markt nauwgezet. De vraag naar elektrolyzers is nog niet op volledige sterkte en het bedrijf wil voorkomen dat het te vroeg instapt. Er zijn al producenten die hun activiteiten moesten stopzetten door een gebrek aan marktvraag. Volgens Ponten is de timing daarom van groot belang. De verwachting is dat de vraag naar elektrolyzers en groene waterstof richting 2030 flink zal toenemen, mede door overheidsbeleid en investeringsprogramma’s die de transitie naar duurzame energie ondersteunen.
De elektrolyzers van VDL worden ontwikkeld met bestaande technologieën die zijn geoptimaliseerd om het rendement te verhogen en de kosten te verlagen. Het doel is om waterstofgas direct onder een druk van 10 tot 15 bar te produceren, wat kosten bespaart bij verdere verwerking. Daarnaast kiest VDL voor een ontwerp waarbij zo min mogelijk zeldzame grondstoffen nodig zijn en waarin geen PFAS wordt gebruikt.
VDL Groep wil met de productie van elektrolyzers een rol spelen op de wereldmarkt. Tegelijkertijd is er bezorgdheid over concurrentie uit landen zoals China, dat de markt kan overspoelen met goedkope alternatieven. Daarom pleit Ponten voor duidelijke Europese regelgeving en een sterkere Europese toeleverketen voor elektrolyzers. Overheden zouden eisen kunnen stellen aan de productie en kwaliteit van elektrolyzers, zodat Europese bedrijven een eerlijke kans krijgen om deze cruciale technologieën te ontwikkelen en te produceren.