Nieuws
0

Veelzijdige grondstof uit afvalwater

Dorine Schenk

In Zutphen wordt sinds 2 oktober de duurzame grondstof Kaumera (Nereda® Gum) geproduceerd. Het is een geleiachtige goedje, dat uit slib van relatief schoon afvalwater van FrieslandCampina gemaakt wordt.

Kaumera kan een plastic vormen die brandvertragend is en water afstoot of absorbeert, afhankelijk van het composiet dat ermee gemaakt wordt. De gel is breed toepasbaar. Het kan onder ander gebruikt worden als coating voor het beter uitharden van betonvloeren. En als zaadcoating zorgt het ervoor dat  kiemplantjes minder kwetsbaar voor ziektes.

‘Het was een soort toevalstreffer dat we ontdekten dat uit het afvalwaterslib een polymeer gewonnen kan worden dat zulke nuttige eigenschappen heeft,’ zegt hoogleraar Mark van Loosdrecht van de TU Delft. ‘We kunnen er op grote schaal een plastic van maken, met unieke eigenschappen. Het behoudt bijvoorbeeld tot 150°C zijn sterkte. En het is even duur is als andere, oliegebaseerde, plastics.’

Het ruwe product dat in de fabriek bij de waterzuivering geëxtraheerd wordt gaat naar het biotechnologiebedrijf ChainCraft dat er een halffabrikaat van maakt dat bijvoorbeeld naar een zaadleverancier gaat die er coatings van maakt.  

De productie van Kaumera zorgt ervoor dat het slib uit het afvalwater met 30-40% afneemt. ‘Dat betekent dat je veel minder slib als afval hoeft te verbranden’, zegt Van Loosdrecht. ‘Dat scheelt verbrandingskosten, naast dat het product dat ermee gemaakt wordt een toegevoegde waarde heeft.’

De Kaumera-fabriek in Zutphen is het resultaat van een samenwerking tussen TU Delft, RoyalHaskoningDHV, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel en ChainCraft. In het voorjaar van 2020 wordt een tweede fabriek verwacht in Epe, waar slib uit gezuiverd rioolwater gebruikt zal worden.  

Onderwerp:
ChemieMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×